De prijs van koper steeg deze week tot zijn hoogste niveau sinds april 2012. Strateeg Matt Maley vertelde aan CNBC dat het na een rally van 22% in drie maanden tijd is voor een correctie.

Koper wordt vaak gezien als barometer voor de gezondheid van de economie, gezien het gebruik van koper in de verwerkende industrie en productie. De wereld is volop aan het vaccineren, waardoor de hoop sterker wordt dat we Covid-19 eindelijk achter ons kunnen laten.

Hoewel er zeker redenen zijn voor optimisme gaat koper volgens Maley toch iets te hard. Hij wijst op de relatieve sterkte index, die aangeeft hoe overbougt of oversold een bepaalde activa is. Op weekbasis is de RSI van koper boven de 70 uitgekomen, wat wijst op een overbougt situatie.

Maley voegde eraan toe dat deze waarschuwing zeker niet mag geïnterpreteerd worden als een bearish call. Hij gelooft nog steeds in een brede ommekeer in de grondstoffensector op lange termijn.

Maley stelt:

Op lange termijn ben ik nog steeds positief. De mogelijke terugval zal een mooie koopkans bieden.

Aanbodtekort

De stijgende prijs van koper komt voornamelijk door de toegenomen vraag naar het rode metaal. Door de vooruitzichten op een volledige heropening van de globale economie, stijgt de vraag naar koper fors. Analisten verwachten dit jaar een sterke opleving in de economische activiteit, die positief zal zijn voor koper.

Gina Sanchez, CEO van Chantico Global, denkt echter dat de sterke prijsstijging ook deels toe te schrijven is aan een aanbodtekort. Sanchez wijst erop de verminderde productie in Peru, dat de vraag in China bedient, kan gezorgd hebben voor een extra stijging op de kopermarkt.

Sanchez stelt:

Een aanbodtekort is deels verantwoordelijk voor de sterke stijging van de koperprijs.

Bron: CNBC

Foto: iStock