(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn woensdag licht lager gesloten. De AEX index daalde 0,1 procent tot 518,89 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,3 procent.

Geopolitieke kwesties bepaalde volgens analisten van online broker Lynx woensdag het sentiment. Zaken als een handelsoorlog, Brexit, de Italiaanse begroting en het beleid van de Federal Reserve.

“De markten waren gisteren gematigd positief gestemd over de berichten die naar buiten kwamen over het handelsconflict. Een topadviseur van Trump meldde dat het Witte Huis veel gesproken heeft met de Chinese overheid”, aldus analist Justin Blekemolen van Lynx. Op zaterdagavond zullen de twee wereldleiders dineren tijdens de G20-top in Argentinië.

De Amerikaanse president Trump stookte woensdag in aanloop naar deze ontmoeting met Xi het vuurtje weer op. Hij schreef op Twitter te bestuderen of hij nieuwe heffingen zal zetten op geïmporteerde auto’s. Volgens Trump zijn Amerikaanse pick-ups en kleine trucks zo populair omdat de Verenigde Staten al jarenlang heffingen van 25 procent hanteren op de import van dergelijke voertuigen. De zogeheten chicken tax, aldus Trump.

“Als we dat hadden gedaan voor geïmporteerde auto’s, dan waren veel meer auto’s hier gebouwd” aldus de president. En volgens hem zou GM dan ook geen fabrieken in Ohio, Michigan en Maryland gaan sluiten.

In gesprek met de Italiaanse krant Corriere della Sera liet premier Giuseppe Conte woensdag juist weer wat minder ruimte voor een handreiking naar Brussel, nadat eerder deze week hier wel animo voor leek. Sociale stabiliteit is volgens Conte belangrijker dan de financiën.

Op macro-economisch vlak werd woensdag in Europa bekend dat het consumentenvertrouwen in Duitsland in december op maandbasis licht is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 10,6 naar 10,4.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de Amerikaanse economie conform de verwachting met 3,5 procent op jaarbasis is gegroeid, het aantal hypotheekaanvragen vorige week is gestegen, terwijl het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen in oktober daalde met 8,9 procent.

Uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek verder dat de Amerikaanse voorraden ruwe olie in de week eindigend op 23 november zijn gestegen met 3,6 miljoen vaten tot een totaal van 450,5 miljoen vaten. Olie noteerde woensdag tot 1,3 procent hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1283. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1271 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1288 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 10 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice Europe met een winst van 9,6 procent, gevolgd door Galapagos en KPN. Telecomaandelen stonden in heel Europa in de belangstelling. Dinsdag nabeurs kreeg Deutsche Telekom namelijk toestemming voor de overname van Tele2 Nederland. Het groene licht betekent dat de nummer drie en nummer vier op de Nederlandse mobiele telecommarkt voor particulieren samengaan. Nummer één en twee blijven KPN en VodafoneZiggo. Bank of America Merrill Lynch meent dat het aandeel KPN van deze deal zal profiteren. Berenberg sprak zelfs van het beste nieuws in twee jaar voor de onbeminde telecomsector in Europa.

Een consolidatie van de Franse telecommarkt zal “relatief snel” gebeuren, zo zei CEO Alain Weill van Altice Europe volgens persbureau Bloomberg tijdens een bijeenkomst in Parijs.

KPN merkte volgens Reuters op dat de nieuwe combinatie van Tele2 Nederland en T-Mobile NL op termijn positief is. KPN meldde tevens op de middellange termijn 350 miljoen euro te willen besparen op zijn operationele kosten en daarbij het huidige investeringsbudget van 1,1 miljard euro per jaar niet overschrijden, om zo de winst aan te jagen. De outlook voor 2018 werd door het telecombedrijf gehandhaafd. KBC Securities verwacht dat KPN de doelstellingen kan waarmaken. ING sprak van zowel positieve als negatieve elementen, maar dat er geen groot nieuws naar buiten kwam. Het aandeel KPN steeg 1,2 procent.

Galapagos steeg 1,7 procent. De Amerikaanse Food & Drug Administration heeft Galapagos een zogenaamde fast track-status gegeven voor GLPG1972/S201086 voor de behandeling van patiënten met artrose. Galapagos en partner Servier kunnen dankzij de toegekende status door de Amerikaanse toezichthouder de klinische ontwikkeling van GLPG1972 bespoedigen, aldus analisten van KBC Securities.

Signify was de sterkste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 2,1 procent. Philips verloor 1,9 procent en Heineken daalde 1,6 procent.

In de Midkap won TKH Group 2,4 procent, na een koopaanbeveling door Berenberg met een koersdoel van 55,50 euro. Volgens de analisten ondergaat TKH een transformatie, die moet leiden tot nieuwe groei en hogere winsten.

TomTom voerde de lijst aan met een winst van 2,6 procent. AMG steeg 2,2 procent en Aperam won 2,0 procent. Air France-KLM noteerde 2,5 procent lager, terwijl Besi 2,4 procent verloor.

WDP steeg 0,3 procent. WDP gaat voor circa 45 miljoen euro aan nieuwe aandelen uitgeven, waarmee het vastgoedbedrijf nieuwe projecten in Nederland wil financieren.

Heijmans en BAM onderzoeken mogelijkheden om de huidige asfaltcentrales in Nederland onder te brengen in een nieuw, gezamenlijk asfaltbedrijf. ING noemde een gezamenlijk asfaltbedrijf een goed idee. Heijmans won 2,2 procent, terwijl BAM 0,9 procent daalde.

Onder de kleinere aandelen won Nedap 6,2 procent, na een koopadvies van Berenberg, met een koersdoel van 65,00 euro. Volgens Berenberg worden de eindmarkten van het Groenlose technologiebedrijf gekarakteriseerd door de creatie van netwerken, platforms en ecosystemen, die een grote winstgevendheid genereren.

Het lokaal genoteerde Lavide spoot 46,9 procent omhoog. Lavide wil Salar Azimi voordragen als CEO, na het vertrek van topman Vincent Poorter. Onduidelijk is wat de plannen van Azimi zijn, daarvoor moet worden gewacht of zijn benoeming op 10 januari door de aandeelhouders wordt goedgekeurd. De omzetverdubbeling die ICT Group de komende jaren wil realiseren leverde een koersstijging van 2,2 procent op.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent hoger op 2.691,88 punten. De Dow Jones index steeg 0,7 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,4 procent in het groen.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.