Albert Einstein noemde de kracht van samengestelde interest het 8e Wereldwonder. Warren Buffett is het levende bewijs dat je met een klein bedrag een groot fortuin kan verdienen. Hij perfectioneerde de kracht van samengestelde interest als belegging. En het mooie is, ook jij kan – zelfs met een klein bedrag – hetzelfde doen.

De kracht van samengestelde interest is zo krachtig en eenvoudig, dat het iedereen rijk kan maken. Buffett illustreerde dit doorheen de decennia door het van tijd tot tijd uit te leggen in zijn jaarlijkse nieuwsbrieven.

Hoe werkt de kracht van samengestelde interest?

Simpele interest is het bedrag dat je krijgt op het kapitaal en dat niet bij het kapitaal wordt gevoegd. –Bijvoorbeeld € 1.000 aan 5% brengt na 1 jaar €50 op, maar brengt het 2e jaar ook €50 op, en het 3e, 4e, … Samengestelde interest is het bedrag dat je krijgt op het kapitaal dat je bij het kapitaal voegt. Bij de volgende interest berekening krijg je dan interest op jouw interest. € 1.000 aan 5 % geeft na 1 jaar €50, maar na 2 jaar €52,5 …  en na 5 jaar al €60,8 of 20% meer als bij simpele interest.

Enkele voorbeelden

Zo zegt Buffett dat Queen Isabella $30.000 spendeerde aan Christopher Columbus om de wereld te ontdekken. Had ze dat geld geïnvesteerd aan een opbrengst van 4% per jaar, zou dat nu meer dan $7 biljoen waard zijn. Koning Francis spendeerde in 1516 $20.000 aan de Mona Lisa. Had hij dat bedrag geïnvesteerd met een gemiddelde opbrengst van 6% per jaar, zou dit vandaag meer dan $1 quadriljoen waard zijn. Hadden de Indianen in plaats van hun land te verkopen voor $24 in 1626 dit geld belegt met een jaarlijkse opbrengst van 6,5% zou dat bedrag in 1965 – het moment dat Buffett de nieuwsbrief schreef – $42 miljard waard geweest zijn. Dit is bijna het viervoudige van $12,5 dat het land waard was aan een gemiddelde opbrengst van 6,12% per jaar. Zou het rendement 7% per jaar geweest zijn, schiet de waardering omhoog tot $205 miljard.

Nu is het aan jou

Buffett toont hier mee aan dat een klein bedrag kan uitgroeien tot een enorm fortuin dankzij de kracht van samengestelde interest. Een kleine aanpassing in het jaarlijkse rendement kan zelfs over een lange periode een immens verschil geven. Dus ook jij kan met een klein bedrag rijk worden, het enige dat je moet doen is zo vroeg mogelijk beginnen zodat de tijd zo lang mogelijk zijn werk kan doen.