griekenland

Afgelopen week werd bekend gemaakt dat de eurogroep deze week nog geen besluit zal nemen over de volgende financiële steun aan Griekenland. Volgens de voorzitter van de eurogroep, Jeroen Dijsselbloem, zal Brussel eerst om de tafel moeten met de Griekse regering.

Het afgelopen jaar wist Griekenland in positieve zin op te vallen. De Griekse economie wist uiteindelijk aan een harder tempo te groeien dan vooraf werd aangenomen, maar de zorgen zijn de afgelopen weken weer flink toegenomen. Onder andere een alarmerend rapport van het IMF heeft er voor weten te zorgen dat het vertrouwen in de Griekse economie een flinke deuk heeft opgelopen.

Griekse economie is uit een diep dal geklommen

Het IMF stelde in dat rapport dat de Griekse schuld onhoudbaar is. Voor Brussel is het Griekse schuldendrama een gevoelig ding geworden, omdat de Duitsers, Nederlanders en Fransen moeilijk aan hun eigen inwoners kunnen gaan uitleggen dat zij moeten gaan opdraaien voor de puinhoop in Griekenland. Dat is ook de voornaamste reden dat Brussel de Griekse schuldenlast niet wil verlagen.

griekse-economie

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Griekse economie de afgelopen jaren uit een diep dal is geklommen. De Grieken gaan gebukt onder strenge hervormingen, maar de volgende financiële storm steekt de kop op. Het is voor de Grieken te hopen dat het IMF en Brussel bereid zijn om de ‘patiënt’ een nieuwe geldinjectie toe te dienen.