Wie zich niet lekker voelt en een medische kwaal heeft, gaat naar de dokter. Als de dokter de patiënt onvoldoende kan helpen, is het mogelijk om een second opinion aan te vragen. Voor geldzaken geldt eenzelfde idee. Het is namelijk mogelijk om een financieel second opinion aan te vragen.

In november en december konden consumenten weer wisselen van zorgverzekeraar. Daarbij werd gekeken of de premie wel betaalbaar genoeg is voor de dekking die de verzekeraar biedt. Dergelijke vragen kun je je ook afvragen als je gaat beleggen. Zijn je financiën wel voldoende in orde? Hoe zit het met de beleggingen, leveren die wel voldoende op? Met een second opinion krijg je er snel antwoord op.

Twijfels over beleggingen

Een serieuze belegger houdt zijn portfolio regelmatig kritisch tegen het licht. Leveren de beleggingen wel voldoende op? En helpen de beleggingsmaatschappijen wel voldoende met het onderste uit de kan halen? Sommige beleggers voelen zich relatief alleen bij het beleggen en voelen zich te weinig gesteund met raad en daad. Herken je dit gevoel? Doe een second opinion om te kijken wat je op beleggingsvlak kunt verbeteren. Want het kan zomaar zijn dat je het vermogensbeheer flink kunt verbeteren. Het is slim om niet iedere keer advies te vragen van eenzelfde expert, maar eens een andere expert naar je beleggingsportefeuille te laten kijken. Op die manier krijg je meer inzicht in wat je kunt verbeteren.

Zo is het mogelijk om eens goed te kijken naar bijvoorbeeld de jaarlijkse kosten van het beleggen. Als de jaarlijkse kosten te hoog liggen, kan dit flink drukken op het rendement. Als belegger is het bovendien ook prettig om een goede begeleiding te krijgen. Daarom werken veel beleggingsbedrijven met een coach. Deze coach helpt om het rendement te optimaliseren. Maar sommige bedrijven doen dat onvoldoende, waardoor beleggers steeds vaker het gevoel hebben dat ze er alleen voor staan. In zo’n geval is het verstandig om een second opinion aan te vragen.

Het nut van een financieel second opinion

Het kan dus behoorlijk nuttig zijn om een second opinion op je beleggingen aan te vragen. Op die manier kun je in kaart brengen wat precies je wensen en doelen zijn. Bij een second opinion wordt dan gekeken of er bepaalde beslissingen zijn die je kunt maken over je beleggingsprofiel. Vaak is het ook mogelijk om een beleggingsvoorstel te krijgen. Zo is het mogelijk deze te vergelijken met de manier waarop je nu belegt. Daardoor kun je meer rendement uit je beleggingsportefeuille te halen.

Het is ook mogelijk om over te stappen naar een andere beleggingsmaatschappij. De verkoopkosten van de portefeuille worden bij sommige maatschappijen zoals Evi van Lanschot tot 500 euro vergoed. Dat maakt het overstappen erg eenvoudig en laagdrempelig.

 

Overzicht in een app

 

De vermogenscoaches helpen om meer inzicht te krijgen in de lopende beleggingen. Inzicht kan belangrijk zijn om te bepalen waar er nog ruimte is voor verbetering. Bij het overstappen naar een andere beleggingsmaatschappij wordt steeds vaker een app gebruikt. Iets wat ook past bij deze tijd natuurlijk, en vele beleggers ook wensen. Met zo’n app is het mogelijk om na het starten ervan meteen te zien hoe de beleggingen ervoor staan. Handig toch?

Een second opinion bestaat dus niet alleen uit advies, maar kan ook leiden tot een beter beeld van bestaande beleggingen. Zo wordt niet alleen gekeken naar het rendement van beleggingen op korte termijn, maar ook op de lange termijn. Bij een second opinion kun je verschillende persoonlijke wensen aangeven. Zo kun je bijvoorbeeld aangeven hoe belangrijk duurzaamheid binnen je portfolio moet zijn. Bij beleggingen van meer dan een ton werken sommige maatschappijen met een persoonlijk aanspreekpunt, zodat je altijd antwoord krijgt op bredere vragen.