De stijging van de goudprijs begin dit jaar tot eind juni was fenomenaal. Dit hadden de goudkevers in decennia niet meer meegemaakt. Maar een oververhitting en een te positief sentiment zorgden ervoor dat een afkoeling noodzakelijk was. Niets gaat in een rechte lijn omhoog, ook de goudprijs niet. Maar wat kunnen we nu nog verwachten voor de rest van 2016? Negatieve rentevoeten, geld printen, politieke onzekerheid in Europa als in de Verenigde Staten, overheidstekorten, een zwakke economische groei, een overgewaardeerde aandelenmarkt, een overgewaardeerde obligatiemarkt, een overgewaardeerde vastgoedmarkt … het speelt allemaal in de kaart van goud. Na een correctie van 4 jaar is goud nog steeds een van de meest genegeerde activa op de financiële markten. Ieder gerucht over een nakende renteverhoging van de Federal Reserve duwt de goudprijs kopje onder. Nochtans begon de rally van 30% NA de eerste (en tot nu tot enige) renteverhoging eind vorig jaar.
Technische Analyse
Technisch gezien ligt de goudprijs er op korte termijn niet goed bij. Sinds eind juni vormt er zich een patroon van lagere toppen en lagere bodems. Maar het gele edelmetaal blijft wel boven de opwaartse steunlijn met $1.305 als belangrijk steunniveau. Pas wanneer de goudprijs onder $1.305 zakt, is er sprake van een trendwijziging. De momentumindicator RSI wijst echter nog zuidwaarts en er is nog ruimte om verder te dalen. Het blijft dus oppassen.
Amerikaanse dollar
Een belangrijk aspect in de evolutie van de goudprijs is de US Dollar Index. Na een indrukwekkende stijging in 2014 consolideert de Amerikaanse dollar al 2 jaar. Een renteverhoging in december en de constante verwachting van meerdere renteverhogingen hebben echter er niet voor gezorgd dat de US Dollar Index verder uitbrak. De evolutie van de goudprijs is ook seizoensgebonden. September is traditioneel een sterke maand, oktober niet. Maar daarna volgen verschillende sterke maanden, tot februari. Een sterke oogst in India zorgt dat de boeren dit jaar meer geld hebben om goud te kopen tijdens het festivalseizoen. Daarna volgt ook nog het trouwseizoen en het Chinese nieuwjaar dat traditioneel voor een sterke vraag naar fysiek goud zorgt. Wanneer de Federal Reserve in september de rente niet zal verhogen, is de kans dan ook groot dat we een nieuwe stijging van de goudprijs gaan krijgen in het najaar. Bron: GSB
5 redenen waarom je NU goudmijnaandelen moet kopen
- Sinds 2016 zitten goudmijnaandelen in een nieuwe stierenmarkt!
- De vorige stierenmarkt in goudmijnaandelen duurde 1.142 dagen. Vandaag zijn we maar 400 dagen ver.
- De vorige stierenmarkt ging +1.355%, vandaag staan we ‘slechts’ 120% hoger.
- MAAR: Goudmijnaandelen waren nog nooit zo goedkoop.
- DUS: Goudmijnaandelen staan voor hun grootste stijging ooit!
Wacht géén dag langer om goudmijnaandelen te kopen: LEES MEER