gates, kunstmatige intelligentie Kunstmatige intelligentie geniet een toenemende populariteit in de technologiesector. Deze techniek wordt steeds vaker toegepast en dan zal in de toekomst alleen maar toenemen. Een slimme belegger weet daar op tijd al munt uit te slaan. Wanneer je bijvoorbeeld een zoekopdracht in Google Photos invoert, of binnen de NewsFeed van Facebook leest, heb je al te maken met kunstmatige intelligentie. Dit zijn slechts twee kleine voorbeelden, want kunstmatige intelligentie is veel meer dan dat. Straks beïnvloedt het de manier waarop we onze auto’s rijden, energie gebruiken en antwoorden op vragen krijgen. De bedrijven achter deze technologie zitten in een stroomversnelling en dat biedt kansen voor beleggers.

Zelfrijdende auto’s

Er zijn schattingen dat er tussen nu en 2035 76 miljoen zelfrijdende auto’s rondrijden. Binnenkort komt de National Highway Traffic Safety Administration met nieuwe richtlijnen voor deze ontwikkeling. Autofabrikanten zitten hier met smart op de wachten. De markt voor zelfrijdende auto’s zal in 2025 zo’n $42 miljard bedragen. Chipmaker NVIDIA is één van de bedrijven die de technologie mogelijk maakt. Het bedrijf heeft de technologie gebouwd, dat in staat is om de omgeving op de weg op deze manier te kunnen beoordelen als mensen dit doen.  Dat is beleggers ook niet ontgaan. Het aandeel is in 2016 al bijna verdubbeld. auto

Energie

Afgelopen jaar kocht Google het Britse DeepMind, dat zich bezig houdt kunstmatige intelligentie toe te passen bij het besparen op energie, met name bij complexe data centers. Google kondigde recent aan dat het energieverbruik in één van zijn datacentra met 40% is afgenomen. Volgens DeepMind is het regelen hiervan te complex voor mensen en ligt de oplossing in het gebruik van complexe algoritmes, waarbij gebruik wordt gemaakt van kunstmatige intelligentie. Naar verluidt zal deze ‘niche’ in 2024 al $10 miljard groot zijn.

De sociale kant van kunstmatige intelligentie

Facebook maakt sinds kort ook gebruik van kunstmatige intelligentie. Het bedrijf gebruikt DeepText, een programma dat in staat is om duizenden Facebook berichten in luttele seconden en in 20 talen te filteren. Dit stelt Facebook in staat om op veel efficiëntere wijze de kwaliteit van het platform te kunnen garanderen. Dit zijn slechts enkele voorbeeld van kunstmatige intelligentie. Het zal de wereld volgens kenners ingrijpend veranderen. Zo heeft Facebook onlangs aangekondigd dat het bezig is een om programma te ontwikkelen dat zélf kunstmatige intelligentieprogramma’s kan ontwikkelen. Just think about that!