kyle bass Het komt vaak voor dat jaren na de feiten bepaalde elementen aan het licht komen, die een duidelijker beeld geven over wat nu eigenlijk is gebeurd. Dit geldt ook voor de implosie van zakenbank Bear Stearns. Nu blijkt dat niemand minder dan de gerenommeerde hedge fund manager Kyle Bass een belangrijke rol speelde.

Aanleiding

Op woensdag 12 maart 2008 iets na de opening op Wall Street vroeg CNBC-anker David Faber live aan de CEO van Bear Stearns, Alan Schwartz of het waar was dat Goldman Sachs niet meer bereid was om met de zakenbank te handelen. Hoewel de topman dit met klem ontkende, was het kwaad geschied. Het vertrouwen in Bear Stearns smolt als sneeuw voor de zon en de steile neergang was begonnen. Tegen de avond van dezelfde dag wou geen enkele bank nog in zee met de zakenbank hoewel Goldman Sachs dat gegeven ondertussen formeel had ontkent. Niemand wou nog geld overmaken naar Bear Stearns. Een dag later moest deze laatste de SEC informeren dat het niet normaal kon functioneren. En tijdens het weekend werd het na spoedberaad verkocht voor een appel en een ei aan JP Morgan. Screen shot 2016-03-29 at 14.26.43

Zetje

Een voormalige topman van Bear Stearns heeft nu aangegeven dat niemand minder dan Kyle Bass van Hayman Capital Partners de bewuste informatie had doorgespeeld naar David Faber. Dat is niet toevallig want verschillende hefboomfondsen hadden de weken voor de ineenstorting al onraad geroken. Ze stelden zich luidop vragen over de financiële gezondheid van het bedrijf. Verschillende van deze hedge funds wilden dan ook zo mogelijk hun activiteiten met de zakenbank afbouwen. Ze zochten onder meer naar brokers om hun trades in CDS’s met als tegenpartij Bear Stearns over te nemen. Maar dat liep niet van een leien dakje. Zo klopte Kyle Bass bij Goldman Sachs aan maar de zakenbank wilde dat niet meer doen omdat het te veel van dergelijke verzoeken had gekregen. Een medewerking van Goldman Sachs had Kyle Bass geschreven dat de zakenbank liever niet in een trade met Bear Stearns als tegenpartij ging. Bass sprak daarover met David Faber en deze laatste besliste om dat niet meer geheim te houden. De rest is geschiedenis.

Goud beschermt uw vermogen in onzekere tijden. Ontdek zelf hoe…