Vorige week dienden in de Verenigde Staten 963 000 Amerikanen een werkloosheidsclaim in. Het is de eerste keer in vijf maanden dat dit aantal onder de 1 miljoen duikt. Dit blijkt uit gegevens van het Amerikaanse Ministerie van Arbeid.

Het aantal van vorige week was het laagste aantal werkloosheidsclaims sinds midden maart, toen de Covid-19 pandemie de Amerikaanse economie stillegde.

Gedurende 20 opeenvolgende weken kwam het aantal werkloosheidsclaims steeds uit op een aantal van boven de 1 miljoen. In maart was er zelfs een piek van 7 miljoen werkloosheidsclaims in 1 week tijd.

Historisch hoog cijfer

Hoewel de daling van het aantal werkloosheidsclaims een positief teken is, zijn de cijfers nog steeds historisch hoog. Ter vergelijking: in dezelfde week een jaar geleden hebben 218 000 mensen een werkloosheidsuitkering aangevraagd.

Zelfs tijdens de Grote Recessie, iets meer dan 10 jaar geleden, waren de werkloosheidsclaims niet zo hoog als tijdens de huidige crisis.

De laatste gegevens zijn en herinnering aan het feit dat het herstel van deze recessie, veroorzaakt door het Covid-19 virus, langzaam en moeizaam zal gaan.

Dat gezegd zijnde, stellen economen dat het bemoedigend is dat het aantal werkloosheidsclaims afneemt. Dit betekent namelijk dat steeds meer mensen opnieuw aan het werk gaan.

Hoewel de werkloosheidsclaims afnemen blijft de bron van al deze economische moeilijkheden ongecontroleerd. Het Covid-19 virus woedt nog steeds hevig in de Verenigde Staten.

Bron: CNN

Foto: iStock