De Europese Centrale Bank handhaaft haar groeivooruitzichten voor dit jaar, ondanks de aanhoudende beperkingsmaatregelen door opstoten van nieuwe varianten van het Covid-19 virus. Deze zouden de bedrijfsactiviteit en productie in heel Europa verder kunnen doen dalen.

In december verklaarde de ECB dat zij een groei van 3,9% verwacht voor 2021, na een krimp van 7,3% in 2020. Volgens Christine Lagarde, voorzitter van de centrale bank, zijn deze prognoses nog steeds aannemelijk.

Sinds de publicatie van deze prognoses vorige maand, hebben veel Europese regeringen echter nieuwe strenge lockdowns of een verlenging van de bestaande beperkingsmaatregelen aangekondigd.

Deze maatregelen zijn het gevolg van een toename van het aantal besmettingen en sterfgevallen als gevolg van Covid-19. In sommige landen zijn de nieuwe cijfers zelfs slechter dan tijdens de eerste golf in het voorjaar van 2020.

Florian Hense, econoom bij Berenberg, stelt:

In sommige landen zal de economische heropening in februari al beginnen, terwijl andere landen zullen moeten wachten tot maart.

Wat na maart?

De grootste zorg voor Lagarde is echter wat er na maart zal gebeuren. Hoe langer de lockdowns aanhouden, hoe groter de impact zal zijn op de economie van de regio.

Wanneer de economieën zullen heropenen en de steunmaatregelen worden afgebouwd, zal de echte impact op de bedrijven pas echt duidelijk worden.

De ECB heeft vanaf het begin van de pandemie ongekende steunmaatregelen aangekondigd om de eurozone te ondersteunen. Het stimuleringsprogramma voor de aankoop van obligaties loopt momenteel tot maart 2022 en bedraagt in totaal zo’n €1,85 biljoen.

Lagarde benadrukte dat dit programma opnieuw uitgebreid zou kunnen worden, als dit nodig zou zijn.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Reacties