(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn donderdag lager gesloten. De AEX index daalde 1,5 procent tot 508,53 punten, terwijl de AMX een verlies van 1,5 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,8 procent.

Ook de Amerikaanse markten noteerden in het rood. Na stijgende koersen in de eerste helft van het jaar bestaat er nu twijfel over het vervolg, onder meer vanwege de hoge waarderingen van aandelen. Tevens lijken centrale bankiers in toenemende mate de suggestie te wekken dat het versoepelende monetaire beleid langzaamaan zijn einde nadert.

“Het is verrassend dat aandelen het zo goed blijven doen”, zei marktstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis. “De aandelenmarkten hebben enorm geprofiteerd van het zeer soepele monetaire beleid. Het zou logisch zijn dat als dit stopt, er gevolgen zijn op de markten.”

De macro-economische agenda was donderdag goed gevuld. Een van de belangrijkere items betrof het definitieve groeicijfer voor de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal. De grootste economie ter wereld groeide in het eerste kwartaal met 1,4 procent op kwartaalbasis. Dit is hoger dan de 1,2 en 0,7 procent die uit eerdere ramingen naar voren kwam. Economen hadden gerekend op een lagere groei van 1,2 procent.

Over de Amerikaanse economie werd ook bekend dat het aantal uitkeringen in de afgelopen week is toegenomen.

Verder konden Duitse inflatiecijfers op aandacht rekenen. Het prijspeil steeg in juni met 1,6 procent, een licht groeiversnelling ten opzichte van de inflatie van 1,5 procent in mei.

Tevens bleken Duitse consumenten meer vertrouwen te hebben gekregen. Ook in de eurozone nam het consumentenvertrouwen toe.

Olie noteerde donderdag in het groen. De augustus future voor een vat West Texas Intermediate olie steeg 1,0 procent tot 45,20 dollar. De euro won aan kracht tegenover de dollar. Rond het slot in Amsterdam koerste de euro/dollar op 1,1425. Het valutapaar noteerde aan het begin van de handelsdag op 1,1408 en woensdag rond het slot van Wall Street op 1,1380. 

Stijgers en dalers

In de hoofdgraadmeter sloten 9 van 20 fondsen in het groen. De grootste stijgers waren verzekeraars Aegon en NN Group die respectievelijk 4,1 procent en 3,0 procent stegen. ABN AMRO won 1,2 procent. Volgens beleggingsadviseur Rein Schutte van Indexus profiteren de verzekeraars van de opgelopen lange rente in Europa.

Exane BNP Paribas heeft zijn adviezen en koersdoelen voor de Nederlandse verzekeraars NN Group en ASR Nederland verhoogd. Dit meldde de bank donderdag tegen ABM Financial News.

Het advies voor NN Group werd verhoogd van Neutraal naar Outperform. Het koersdoel ging omhoog van 31,00 euro naar 35,00 euro. Het advies voor ASR Nederland ging omhoog van Underperform naar Neutraal. Het koersdoel werd verhoogd van 21,00 euro naar 29,00 euro.

Aegon heeft de verkoop van zijn twee grootste in run-off geplaatste onderdelen in de Verenigde Staten aan herverzekeraar Wilton Re afgerond.

KPN heeft internet service provider Solcon overgenomen voor een onbekend bedrag. Met de overname, die eind juni al werd afgerond, versterkt KPN zijn positie in breedbanddienstverlening. De koers van KPN daalde 1,0 procent.

Ook Philips deed een overname en richtte zijn pijlen op het Amerikaanse CardioProlific, dat gespecialiseerd is in katheterbehandelingen van de perifere vasculaire ziekte, een aandoening die de bloedcirculatie verstoort. Er zijn geen financiële details beschikbaar gemaakt. Het aandeel Philips sloot 2,4 procent lager.

HSBC is begonnen met het volgen van Vopak en geeft het tankopslagbedrijf een koopadvies en koersdoel van 49,50 euro. Volgens analist Murielle Andre-Pinard is Vopak de onbetwiste wereldleider op het gebied van opslagruimte met structurele groeifactoren voor de lange termijn, in een veranderende en steeds complexere markt. De voordelen van de recente verschuivingen in de portefeuille en de aangepaste rendementsstrategie zijn volgens de analist nog niet volledig ingeprijsd. Vopak ging met 1,2 procent omhoog.

Van de middelgrote fondsen viel OCI op met een winst van 2,5 procent. Volgens de Amerikaanse blog WallStreet Wires heeft OCI HSBC als adviseur in de arm genomen, nadat een overnamebod van een Amerikaanse private equity partij onlangs van de hand werd gewezen. Waar het deze informatie vandaan heeft, meldde de website niet.

IMCD heeft de Italiaanse distributeur van specialty chemicals producten Neuvendis gekocht. Financiële details ontbraken donderdag maar ING noemde het een mooie overname. IMCD daalde 1,0 procent.

ING heeft het koersdoel voor Flow Traders verlaagd van Kopen naar Houden en het koersdoel van 33,00 naar 25,00 euro. Volgens analist Rosine van Velzen van ING zijn de consensusverwachtingen van analisten over het bedrijf te hoog en zullen deze naar verwachting worden verlaagd, wat zal leiden tot koersdruk. Flow Traders kampt dit jaar met uitzonderlijk lage volatiliteit op de markten, waardoor de omzet onder druk staat. De koers van het aandeel kelderde donderdag 7,0 procent en was daarmee de grootste daler in de Midkap.

BAM Groep maakte bekend twee opdrachten binnen te hebben gesleept. De eerste is een pilot voor het aanleggen van zonnepanelen op wegen. BAM doet dit in samenwerking met de provincie Utrecht. De tweede opdracht betreft de aanleg van een nieuw trainingscentrum op de Maasvlakte voor Falck. Financiele details werden niet verstrekt. Het aandeel zakte 1,9 procent.

Bij de AScX-fondsen daalde Kiadis Pharma 2,9 procent. Lucas Bols verloor 2,6 procent en Fagron 2,4 procent.

Accell daalde 1,8 procent na een adviesverlaging door DeGroof Petercam van Toevoegen naar Houden met een koersdoelverlaging van 32,00 naar 34,00 euro.

Onder de stijgers waren de uitslagen beperkt. ICT Group kreeg er 0,7 procent bij.

Lokaal meldde HeadFirst Source Group dat de concept jaarrekening van HeadFirst Source Group nog niet door een accountant is goedgekeurd. Dit meldde de arbeidsbemiddelaar en payroller donderdag voorbeurs in aanloop naar de aandeelhoudersvergadering later op de dag. De koers ging 1,4 procent omhoog.

NIBC heeft het advies voor het aandeel Brill verlaagd van Kopen naar Accumuleren en het koersdoel verhoogd van 29,50 naar 36,00 euro. Analist Johan van den Hooven heeft ook de ramingen voor de omzet en de marges voor de langere termijn verhoogd. Maar omdat de koersontwikkeling van het aandeel sterk is gebleken, is het opwaarts potentieel kleiner geworden, reden voor de verlaging van het advies. Dat beperkte potentieel wordt ook geïllustreerd door het nieuwe koersdoel. NIBC gaat uit van een EBITDA-marge van 17,6 procent voor 2019. Dat was in 2016 15,5 procent, toen al een flinke verbetering door efficiencymaatregelen. Brill noteerde onveranderd.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent lager op 2.424,54 punten. De Dow Jones index daalde 0,4 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in het rood.

Door: ABM Financial News.

info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.