(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet, na de verliessessie op Wall Street dinsdagavond. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,5 procent in het rood. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent in het groen op 556,44 punten.

“Het lijkt erop dat de Europese beurzen een lagere start tegemoet gaan, in navolging van de Amerikaanse en Aziatische beurzen”, aldus beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Schutte merkte op dat vooral de techfondsen het om hun oren kregen, met een aanhoudende druk voor halfgeleiders. “Er is een twijfel of de hardlopers van 2017 begin dit jaar een piek hebben bereikt in hun winsten, maar naar mijn mening is dit nog te vroeg om te concluderen”, aldus de beleggingsadviseur van Boer & Olij. Schutte verwacht dat ASML, ASMI en Besi vandaag moeite zullen hebben om het hoofd boven water te houden.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers onder meer inzicht in het Franse consumentenvertrouwen over april en de Spaanse producentenprijzen over maart. Later op de dag staan cijfers over de wekelijkse olievoorraden op de rol. Schutte kijkt evenwel vooral uit naar donderdag, wanneer er veel belangrijke bedrijfscijfers op de agenda staan, onder meer van KPN, Philips Lighting, Shell Fugro. Ook is er dan een rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Wall Street sloot dinsdag in het rood, waarbij beleggers de tienjaarsrente en cijfers van Caterpillar in het oog hielden. De tienjaarsrente handelde rond het slot op de Amerikaanse aandelenmarkten weer op 2,991, maar eerder op de handelsdag werd voor het eerst in ruim vier jaar tijd de grens van drie procent doorbroken. “Vooralsnog is er geen rentepaniek uitgebroken, maar dit verwacht ik persoonlijk ook niet”, aldus Schutte.

Verder kwam Caterpillar met kwartaalcijfers, die doorgaans als een graadmeter worden gezien voor de Amerikaanse economie. De fabrikant van zwaar materiaal als bulldozers behaalde in het afgelopen kwartaal een derde meer omzet en zag de winst sterk oplopen, maar waarschuwde wel dat de operationele marges uit de eerste drie maanden in de rest van dit jaar vermoedelijk niet haalbaar zijn. Het aandeel verloor ruim zes procent aan waarde.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend in navolging van de Amerikaanse beurzen eveneens in het rood. De Japanse Nikkei 225 daalde 0,3 procent tot 22.204,85 punten en de Chinese Shanghai Composite verloor eveneens 0,3 procent tot 3.117,56 punten. Ook in Azië bleken techfondsen de gebeten hond, met aanzienlijke verliezen voor Samsung en voor fabrikanten van smartphonecomponenten als Sunny Optical en AAC Technologies. Diverse chipmakers maken zich zorgen over de huidige vraag naar smartphones, waarbij het recente verbod voor Amerikaanse ondernemingen om producten te verkopen aan de Chinese telecomfabrikant ZTE niet bijdraagt aan het sentiment.

De olieprijs daalde dinsdag doordat de Amerikaanse president Donald Trump liet doorschemeren dat de nucleaire deal met Iran mogelijk toch wordt gehandhaafd. Een juni-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 1,4 procent, ofwel 0,94 dollar, lager op 67,70 dollar per vat. In de Aziatische handel vanochtend maakten de olieprijzen een pas op de plaats.

De euro/dollar noteerde op 1,2218. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2235 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,2225 op de borden.

Bedrijfsnieuws

WDP heeft in het eerste kwartaal van 2018 meer winst behaald en herhaalde de verwachtingen voor heel dit jaar. WDP zag de zogenoemde EPRA-winst per aandeel met 12 procent stijgen van 1,20 naar 1,34 euro. In heel 2018 verwacht de ontwikkelaar van logistiek vastgoed uit te komen op een EPRA-winst van 6,00 euro per aandeel. Daarvan wil het 4,80 euro uitkeren als dividend. Daarmee zou zowel de winst als het dividend met 7 procent stijgen.

Philips heeft obligaties met een totale waarde van 1 miljard euro geprijsd. Philips zal de opbrengst van de uitgiftes gebruiken voor algemene bedrijfsdoeleinden, waaronder de terugbetaling van een kredietfaciliteit.

Royal Dutch Shell investeert via dochterbedrijf Shell Offshore in Vito, een diepwaterveld in de Amerikaanse Golf van Mexico. Dit veld zal break-even draaien bij een olieprijs van minder dan 35 dollar per vat, aldus Shell, die een piekproductie van ongeveer 100.000 vaten olie-equivalent per dag verwacht.

Batenburg Techniek heeft het eerste kwartaal van 2018 goed afgesloten, na een wat aarzelende start van het jaar. Zowel de omzet als het bedrijfsresultaat stegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2017. Ook de orderportefeuilles zijn volgens het bedrijf over het algemeen goed gevuld en de orderinstroom verloopt goed. Batenburg handhaafde zijn verwachting van een hoger jaarresultaat dan in 2017.

Verder gingen aandeelhouders van Arcadis en BinckBank akkoord met de dividendvoorstellen voor 2017. Aandeelhouders van Arcadis kunnen over 2017 een dividend van 0,47 euro per aandeel tegemoet zien, terwijl er voor aandeelhouders van BinckBank een slotdividend rest van 0,23 euro per aandeel. BinckBank keerde al een interimdividend uit van 0,03 euro.

Philips Lighting kan mogelijk reageren op een winstwaarschuwing van sectorgenoot Osram. Vanwege de gemengde marktomstandigheden en de aanhoudende zwakke dollar, verwacht de Duitse fabrikant van lampen een lagere vergelijkbare omzetgroei en winst in 2018.

ICT Group heeft in het eerste kwartaal van 2018 in lijn met de verwachtingen gepresteerd, waarbij de autonome groeitrends zich voortzetten. De automatiseerder handhaafde de eerder afgegeven outlook en zei een verder groei van de omzet en het bedrijfsresultaat in 2018 te voorzien.

Van Lanschot Kempen heeft in het eerste kwartaal nieuw beheerd vermogen zien instromen, maar door de negatieve koerseffecten daalde het klantvermogen per saldo.

Value8 heeft in 2017 flink meer winst geboekt, hetgeen te danken was aan een stelselwijziging. Value8 wil over 2017 0,15 euro dividend per aandeel uitkeren, naar keuze in contanten of in aandelen, plus 5 procent bonusdividend, dat wil zeggen 1 nieuw aandeel voor elke 20 bestaande aandelen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor dinsdag 1,7 procent op 24.024,13 punten en de breder samengestelde S&P 500 index daalde 1,3 procent naar 2.634,55 punten. Techbeurs Nasdaq eindigde 1,7 procent in het rood op 7.007,35 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.