(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het rood. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter 0,3 procent in het rood op 572,22 punten.

“Het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten blijft op de achtergrond spelen en zal zeker weer oplaaien nu de bal bij president Donald Trump ligt”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. “Het is belangrijk politiek nieuws, maar beleggers lijken dit even naast zich neer te leggen totdat er nieuwe ontwikkelingen zijn.”

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in enkele cijfers uit het Verenigd Koninkrijk, onder meer over de industriële productie, de economische groei en de handelsbalans over juni. Later vanmiddag verschijnen er vanuit de Verenigde Staten nog inflatiecijfers over juli.

Vanochtend werd al bekend dat het aantal faillissementen in Nederland afgelopen maand licht is gestegen. In juli werden er 3 bedrijven meer failliet verklaard dan in juni. In totaal ging het om 252 bedrijven.

Wall Street sloot donderdag vlak tot iets lager.

“De zaken lijken rooskleurig, als je kijkt naar de Amerikaanse macrocijfers, maar dat geldt niet als je kijkt naar China, de opkomende markten of Europa”, stelde Suzanne Hutchins, portfoliomanager bij het Dreyfus Global Real Return Fund.

De Aziatische beurzen noteerden vrijdag lager, met een min van 0,7 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Bredere geopolitieke zorgen drukten op het sentiment. Een beter dan verwacht rapport over de Japanse economische groei kon dit niet verhelpen. In de periode april tot en met juni groeide de economie van het land met 1,9 procent, gedreven door ondermeer een private consumptie en een stabiele buitenlandse vraag. Economen gingen vooraf uit van een groei met slechts 1,3 procent.

Ook in Zuid-Korea bleken de beurzen roodgekleurd, mede door een flink verlies voor Samsung van 3,5 procent. De elektronicaproducent presenteerde de nieuwe Galaxy Note 9, maar de aankondiging kon op weinig enthousiasme rekenen.

De september-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag op de New York Mercantile Exchange 0,13 dollar lager, of 0,1 procent, op 66,81 dollar. Beleggers vrezen dat de handelsoorlog tussen de VS en China de vraag naar olie zal drukken. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen vlak tot licht hoger.

De euro/dollar noteerde op 1,1461. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1532 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1572 op de borden. De Europese munt zakte flink weg net veel andere valuta uit opkomende markten vanwege zorgen dat de economische problemen in Turkije verder verspreiden. “De uitbraak onder de 1,1510 kan voor verdere verliezen zorgen”, zo vreest Madden van CMC Markets.

Bedrijfsnieuws

Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op Basic-Fit dat mogelijk in beweging komt nadat Morgan Stanley het advies verlaagde van Overwogen naar Gelijkgewogen. De Amerikaanse zakenbank verhoogde het koersdoel voor de fitnessketen wel, van 25 naar 32 euro.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij merkte verder op dat Goldman Sachs en advies voor Galapagos verlaagde naar Neutraal met een koersdoel van 96,00 euro.

Accell Group heeft de overname van bakfietsenfabrikant Velosophy succesvol afgerond. Accell had al een minderheidsbelang van 35 procent in het Nederlandse Velosophy, maar dat is nu uitgebreid naar 100 procent. De acquisitie werd half juli bekendgemaakt.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index verloor donderdag 0,3 procent op 25.509,30 punten en de S&P 500 index daalde 0,1 procent naar 2.853,58 punten. Techbeurs Nasdaq boekte een nipte plus van 0,04 procent op 7.891,78 punten. Daarmee was het de achtste winstdag op rij voor de Nasdaq, de langste winstreeks sinds vorig jaar oktober.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties