(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 1,0 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,7 procent in het groen op 529,61 punten.

Beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij voorziet een lagere opening, nadat Wall Street dinsdagavond wat wegzakte. “Wat er gisteren in Europa bij kwam, gaat er nu weer vanaf”, aldus Schutte.

Volgens de beleggingsadviseur ligt de focus vandaag vooral bij wat groeicijfers uit enkele Europese landen. “In de afgelopen maanden bleek het beeld te verzwakken in Europa en de vraag is of dit aanhoudt en wat dit gaat betekenen voor de bedrijfscijfers.” Vanochtend werd al bekend dat de Japanse economie in het derde kwartaal is gekrompen met 1,2 procent op jaarbasis. Dit was meer dan de krimp van 1,0 procent die economen hadden voorzien. In Duitsland was er sprake van groei op jaarbasis, maar op kwartaalbasis kromp de Duitse economie ook, met 0,2 procent.

Ook volgen er inflatiedata uit Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over oktober.

Verder merkte Schutte op dat beleggers de ontwikkelingen tussen Italië en de Europese Unie in de gaten houden. “Het lijkt erop dat Italië het begrotingsvoorstel onaangepast heeft ingeleverd en het is afwachten hoe Europa hierop gaat reageren. Gaat het land op het strafbankje?”

Wall Street bleef dinsdag nog dicht bij huis, na een stevig verlies op maandag. “Het sentiment is duidelijk breekbaar”, constateerde marktanalist David Madden van CMC Markets.

Amerika en China zouden hard werken aan een nieuwe handelsdeal, maar zolang deze er niet is, domineert de onzekerheid, aldus Madden.

Onder de individuele aandelen verloor Apple opnieuw aan waarde, nadat het aandeel op maandag al vijf procent inleverde. Een winstwaarschuwing door toeleverancier Lumentum werd toen geïnterpreteerd als een winstwaarschuwing door de fabrikant van de iPhone zelf. Verder verloor Tyson Food ruim vijf procent na rapportering van de kwartaalcijfers.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een vlakke stand voor de Japanse Nikkei en een verlies van 0,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite. Een flink lagere olieprijs speelden de beurzen niet in de kaart, waardoor olieproducent Inpex en Japan Petroleum Exploration tot drie procent aan beurswaarde prijs gaven. SoftBank steeg juist 4,7 procent.

De december-future voor een vat West Texas Intermediate olie sloot dinsdag 7 procent, ofwel 4,24 dollar, lager op 55,69 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. De vrees van handelaren is dat het aanbod veel groter zal zijn dan de vraag. Uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump waren daarbij olie op het vuur.

“De olieprijs zou veel lager moeten zijn op basis van het aanbod”, twitterde Trump. Hij vroeg maandag oliekartel OPEC en dienst belangrijkste lid Saoedi-Arabië om de productie niet te verlagen. Vanochtend in de Aziatische handel zakten de olieprijzen verder weg met nog eens 0,7 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1287. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1284 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1282 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Fugro voorziet voor de periode 2021 tot en met 2023 een omzet van 2 miljard tot 2,5 miljard euro. Voor de periode 2021 tot en met 2023 streeft de bodemonderzoeker verder naar een winstgevendheid van investeringen van 10 tot 15 procent, een EBIT-marge van 8 tot 12 procent en een vrije kasstroom van 4 tot 7 procent van de omzet. Een prioriteit bij toewijzing van kapitaal is het realiseren van een autonome groei in combinatie met schuldafbouw. “Mooie doelstellingen, maar hoe Fugro dit wil bereiken is vooralsnog niet bekend”, aldus Schutte van Boer & Olij, die hier woensdagmiddag antwoord op hoopt te krijgen bij de beleggersdag van de bodemonderzoeker.

Berenberg heeft woensdag het koersdoel voor Basic-Fit verhoogd van 24,50 naar 28,00 euro. Analisten van Berenberg merkten op dat Basic-Fit een solide businessmodel heeft en een indrukwekkende uitrol van nieuwe clubs laat zien, waardoor de uitbater van fitnessketens op middellange termijn een dubbelcijferige omzetgroei zal kunnen behalen. Toch zijn de analisten van mening dat er slechts beperkt opwaarts potentieel is voor het aandeel, waardoor het Houden advies gehandhaafd bleef.

IMCD heeft de overname afgerond van het Indiase Aroma, een distributeur van speciaalchemicaliën.

Pon Holdings heeft dinsdag het belang in Accell Group vergroot naar 8,2 procent. In de ochtend meldde Pon een belang in Accell te hebben verworven van 5,1 procent door aandelen over te nemen van Boron Investments. Daarbij gaf Pon aan dit belang te willen uitbreiden naar ongeveer 20 procent en daarbij bereid te zijn 19,00 euro per aandeel te betalen.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde dinsdag 0,4 procent naar 25.286,49 punten, de breder samengestelde S&P 500 index beperkte het verlies tot 0,2 procent op 2.722,18 punten, maar techbeurs Nasdaq wist vlak te eindigen op 7.200,87 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.