(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,3 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter ook 0,3 procent in het rood op 558,32 punten.

“Sommige handelaren worden nerveus in aanloop naar de bijeenkomst tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping deze week”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Madden noemde de relatie tussen de twee landen “volatiel” in de afgelopen maanden. “Beleggers zien de ontmoeting als een positief tekenen, maar de afstand tussen beide landen is groot.” Trump heeft volgens Madden grote zorgen over de bescherming van intellectueel eigendom, terwijl China de ban op Huawei niet eerlijk vindt. “Als ze er niet uitkomen, dan hebben beide kanten economische middelen om elkaar onder druk te zetten.”

Beleggers maken zich zorgen dat het handelsconflict tussen China en de VS een impact zal hebben op de wereldwijde economie en de bedrijfswinsten.

Persbureau Reuters meldde dat de VS niet bereid zijn tot het doen van concessies ten aanzien van de aan China opgelegde importheffingen om de gesprekken over een handelsdeal nieuw leven in te blazen. Trump dreigde eerder met importheffingen op nog eens 325 miljard dollar aan Chinese goederen als de ontmoeting op de G20-top niets oplevert.

Wall Street sloot dinsdag met verlies, nadat de hoop op een stevige renteverhoging in juli werd getemperd.

Daarmee daalden de Amerikaanse beurzen voor de derde handelsdag op rij en was er sprake van het grootste dagverlies van de maand voor de Dow Jones en S&P 500-index, terwijl er afgelopen week nog recordstanden op de borden stonden.

Uitspraken van onder anderen voorzitter Jerome Powell van de Fed zorgden voor terughoudendheid onder beleggers. Powell zei dat de Fed zich buigt over de vraag of de onzekerheid over het handelsbeleid van de regering Trump betekent dat de rente moet worden verlaagt.

“De vraag waar mijn collega’s en ik mee worstelen, is of deze onzekerheden de vooruitzichten zullen blijven drukken en dus om extra beleidsmaatregelen vragen”, aldus Powell. Maar, zo waarschuwde Powell, is de Fed zich er ook van bewust dat het niet overhaast maatregelen moet nemen.

“Een verhoging van 50 basispunten lijkt me overdreven […] Ik denk niet dat de situatie daarom vraagt”, zei voorzitter James Bullard van de St. Louis Fed bovendien in een interview met Bloomberg.

Dinsdag kwamen er ook tegenvallende cijfers naar buiten in de VS, onder meer over het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag overwegend lager, met een min van 0,5 procent voor de Japanse Nikkei en een klein verlies voor de Chinese Shanghai Composite.

Onder de individuele aandelen daalde SoftBank in Tokio 1,7 procent en leverden Fast Retailing en Honda tot 1,4 procent in. In Hong Kong steeg Sunny Optical juist ruim twee procent, terwijl Taiwan Semiconductor in Taiwan 1,7 procent verloor.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in het Franse consumentenvertrouwen, terwijl vanuit de Verenigde Staten cijfers komen over de orders van duurzame goederen en de wekelijkse olievoorraden. Vanochtend werd al bekend dat het Duitse consumentenvertrouwen in juli meer is gedaald dan voorzien.

De augustus-future voor een vat ruwe olie daalde dinsdag 0,1 procent, ofwel 0,07 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 57,83 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen tot twee procent hoger, nu Iran en de Verenigde Staten steeds meer op ramkoers lijken te komen.

De euro/dollar noteerde op 1,1356. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1370 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1383 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Metron T2M, een joint venture tussen Arcadis Australia Pacific en Mott MacDonald Australia, heeft een opdracht gekregen ter waarde van 26 miljoen Australische dollar voor het moderniseren van een metrostelsel in Sidney.

De banken die Marel hebben begeleid bij het verkrijgen van een tweede notering op het Amsterdamse Damrak, hebben hun overtoewijzingsoptie volledig uitgeoefend.

Een herziening door De Nederlandsche Bank van het interne model van NIBC betekent dat het risicogewogen kapitaal stijgt en de kapitaalratio juist daalt. De zogeheten pro-forma CET 1 ratio daalt per eind 2018 van 18,5 naar 16,1 procent.

ICT Group heeft een intentieverklaring getekend om Proficium over te nemen. Dit maakte de automatiseerder woensdag voorbeurs bekend, zonder financiële details te noemen.

Mogelijk staat vandaag de halfgeleiderindustrie in de schijnwerpers, na meevallende kwartaalcijfers van Micron Technology. Het bedrijf zei de eerste tekenen van een verbetering van de vraag te zien.

Polski Bank Komórek Macierzystych heeft de onderhandelingen met Esperite over een overname van de stamcelactiviteiten van Esperite opnieuw stopgezet.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde dinsdag 0,7 procent naar 26.548,22 punten, de breder samengestelde S&P 500 index verloor een procent op 2.917,38 punten en techbeurs Nasdaq leverde zelfs 1,5 procent in op 7.884,72 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.