(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,6 procent in het rood. Op dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,4 procent hoger op 581,29 punten.

De Europese beurzen staan voor een rustige opening, waarbij de euro verder aantrekt en de dollar daalt.

Volgens analisten heerst er veel onzekerheid over de komst van meer stimuleringsmaatregelen om Amerikaanse consumenten en bedrijven te steunen tijdens de huidige coronacrisis. De Republikeinen en Democraten blijven verdeeld over hoeveel steun er nodig is, nu het aantal besmettingen in diverse staten toeneemt en lokale overheden besloten om diverse bedrijven weer te sluiten om een verdere verspreiding tegen te gaan.

Daarnaast meldde het Amerikaanse Centers for Disease Control dat het aantal besmettingen in enkele Amerikaanse staten veel hoger ligt dan gemeld. Deskundigen stellen al langer dat de cijfers veel hoger liggen dan de bevestigde gevallen, vanwege problemen met het verzamelen van data en met accuraat testen.  

Wall Street sloot dinsdag desalniettemin hoger, maar leverde wel een groot deel van de winsten van eerder op de dag, in. Er blijven veel zorgen dat een toename in het aantal besmettingen in de Verenigde Staten het heropstarten van de economie in gevaar brengt.   

De pogingen van de Federal Reserve om de markten te steunen en de verwachtingen dat Washington met meer maatregelen komt om Amerikanen te steunen, zorgden ervoor dat de beurzen sinds de koersval in maart weer aantrekken. De S&P 500 herstelde flink en is nog maar enkele procenten verwijderd van de recordstand in februari.

Dinsdag zorgden de resultaten van enkele grote Amerikaanse bedrijven voor een licht optimistische stemming onder beleggers. Evenwel wordt nog steeds verwacht dat de winsten van bedrijven uit de S&P 500 met circa 44 procent teruglopen ten opzichte van een jaar geleden, zo blijkt uit data van FactSet. Nieuwe cijfers deze week van onder meer Amazon.com, Microsoft en American Express moeten meer inzicht geven in de economische verwachtingen van grote bedrijven.

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, waarbij vooral de verliezen in Australië flink opliepen na een scherpe stijging van het aantal coronabesmettingen in de regio Melbourne.

Australische media meldden dat autoriteiten bekend zullen maken dat er ook een scherpe stijging van het aantal besmettingsgevallen in de staat Victoria is, waar de op een na grootste stad van het land te vinden is. De stad Melbourne kwam in een lockdown terecht nadat de besmettingscijfers scherp opliepen met honderden gevallen per dag.

“De Aziatische markten delen de optimistische stemming deze week [in Europa en de VS] niet, vanwege de onzekerheden met betrekking tot het volgende steunpakket voor de Amerikaanse economie”, aldus analist Jingyi Pan van IG.

De olieprijs is dinsdag gestegen naar het hoogste niveau in vier maanden. Vanaf vandaag geldt de september-future. Die steeg dinsdag 2,4 procent, maar daalde in de Aziatische handel vanochtend met 0,9 procent.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1535. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1528.

Op macro-economisch vlak bleek vanochtend dat Nederlandse huishoudens in mei flink minder consumeerde en bedrijven minder investeerden. Verder verbeterde het consumentenvertrouwen in juli nipt.  

Bedrijfsnieuws

AkzoNobel heeft in het tweede kwartaal de resultaten onder druk zien gaan, maar dat was geen verrassing na de publicatie van voorlopige cijfers. AkzoNobel gaf geen concrete doelstellingen voor dit jaar. De coronacrisis zal de tweede helft van 2020 blijven beïnvloeden, hoewel de ontwikkeling van de vraag in een onzekere macro-economische omgeving per regio en segment verschilt, aldus het bedrijf.

KPN heeft frequentieruimte verworven bij de zogenoemde Nederlandse Multibandveiling, waardoor het telecombedrijf 5G kan aanbieden aan consumenten en bedrijven. KPN betaalde 416 miljoen euro voor de frequentieruimte plus 0,1 miljoen euro om de best beschikbaar combinatie van frequentiebanden te kunnen bemachtigen.

Vopak is van plan obligaties uit te geven om zo 500 miljoen dollar op te halen.

Stop & Shop, de Amerikaanse tak van Ahold Delhaize, heeft een voorlopig akkoord bereikt om zijn deelname aan het National Plan, het pensioenfonds voor de sector, te beëindigen. Indien Stop & Shop daadwerkelijk afscheid neemt, dan zal het voor belastingen 649 miljoen dollar betalen om zijn verplichtingen af te kopen. Na belastingen schat Ahold de post op 500 miljoen dollar. De genoemde voorziening zal geen impact hebben op de onderliggende operationele winst, aldus Ahold. Ook voorziet de supermarktketen niet dat de outlook voor de vrije kasstroom in 2020 van meer dan 1,5 miljard euro hierdoor niet gehaald wordt.

Jefferies heeft dinsdagavond het koersdoel voor ABN AMRO verhoogd van 8,40 naar 9,50 euro met een onveranderd Houden advies.

Kiadis Pharma heeft een artikel gepubliceerd in Blood, Journal of the American Society of Hematology over de verbeterde effectiviteit van zijn behandeling voor de ziekte van Kahler.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg dinsdag 0,2 procent op 3.257,30 punten. De Dow Jones index won 0,6 procent op 26.840,40 punten en de Nasdaq eindigde 0,8 procent lager op een slot van 10.680,36 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.