(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,4 procent in het rood. Donderdag eindigde de hoofdgraadmeter nog vrijwel vlak op 455,71 punten. 

Fondsmanager Cees Smit van For Tomorrow voorziet een lagere opening, nadat de Amerikaanse beurzen licht lager sloten op donderdag en de Aziatische beurzen vanochtend op groen stonden. 

Volgens Smit zorgden de bedrijfscijfers van donderdag nabeurs voor een lagere opening in Europa. Onder meer Deutsche Boerse, Galapagos en moederbedrijf Alphabet  van Google kwamen met cijfers over het afgelopen kwartaal. Vanochtend gaven onder meer UBS en BNP Paribas inzicht in de resultaten. Smit noemde de cijfers “overwegend tegenvallend”.  

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat het Nederlandse ondernemersvertrouwen in oktober verder is gestegen. Het ondernemersvertrouwen kwam in oktober uit op 4,3 tegen 3,4 in september en herstelt daarmee verder van de forse daling in augustus. 

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie bleken in september juist gedaald, evenwel in een minder hoog tempo dan in de voorgaande maanden. De producentenprijzen namen vorige maand op jaarbasis af met 1,2 procent. In augustus was er nog een afname van 3,4 procent en in juli daalde het prijsniveau zelfs met 5,4 procent.

Wall Street sloot donderdag in het rood, waarbij er aandacht was voor een reeks kwartaalcijfers. Vermogensbeheerder Paul Nolte van Kingsview Asset Management merkte op dat de markt volatiel is, omdat de bedrijfsresultaten verdeeld zijn. 

De Aziatische beurzen koersten vanochtend hoger. De Japanse Nikkei 225 steeg 0,7 procent op 17.445,90 punten, nadat de Japanse werkloosheid in september gedaald bleek. In september kwam het werkloosheidspercentage uit op 3,0 procent, 0,1 procentpunt lager dan een maand eerder. Ook de consumentenprijzen in Japan bleken in september gedaald. De deflatie kwam in september uit op 0,5 procent op jaarbasis, gelijk aan het cijfer over augustus. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,2 procent.

De Chinese Shanghai Composite won 0,1 procent op 3.114,39 punten. 

De olieprijzen bleven dicht bij huis. Een december-future West Texas Intermediate koerste rond 49,69 dollar, terwijl een december-future Brent een pas op de plaats maakte op 50,47 dollar. 

De euro/dollar noteerde op 1,0901. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,0898 en bij het slot in Amsterdam stond er een stand van 1,0887 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Donderdag nabeurs liet Holland Colours weten in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar hogere resultaten te hebben geboekt. De omzet nam in de verslagperiode toe van 37,1 miljoen naar 39,0 miljoen euro, terwijl het bedrijfsresultaat verbeterde van 3,1 miljoen naar 4,0 miljoen euro en onder de streep een nettoresultaat van 2,6 miljoen euro resteerde, tegenover 1,9 miljoen euro in de eerste zes maanden van het voorgaande boekjaar.

Galapagos wist in de eerste negen maanden van het jaar de cashburn op peil te houden en houdt nog steeds vast aan de eerder afgegeven guidance voor de R&D uitgaven dit jaar. Onder de streep resteerde een winst van 8,1 miljoen euro, tegenover een verlies van 61,4 miljoen euro een jaar eerder. Operationeel werd nog wel verlies gedraaid.

Het Financieel Dagblad schreef vrijdag dat de overnamegesprekken tussen verzekeraar Delta Lloyd en belager NN Group zich nog altijd in een verkennende fase bevinden. Geen van de partijen deed volgens de krant tot op heden toezeggingen. Een week voordat NN wettelijk verplicht is een tussenstand te geven van het proces, is er nog geen sprake van exclusieve onderhandelingen, aldus het FD.

Gemalto stelde de winstverwachting voor 2017 neerwaarts bij, waar analisten al geruime tijd op rekenden. De Franse digitale beveiliger met een notering aan het Damrak rekent voor 2017 nu op een operationele winst van 500 miljoen tot 520 miljoen euro. Na de overname van het Amerikaanse Safenet, gaf Gemalto aan de eerder uitgesproken doelstelling van 600 miljoen euro operationele winst in 2017 met circa 10 procent te zullen overtreffen. De digitale beveiliger mikte daarna geruime tijd op een operationele winst in 2017 van “meer dan” 660 miljoen euro.

Verder merkte beleggingsspecialist Rein Schutte van Indexus op dat Boskalis door ING van de kooplijst werd gehaald, terwijl analist Jauke de Jong van AFS wees op een adviesverhoging voor ASR Nederland door JPMorgan Cazenove van Neutraal naar Onderwogen. 

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 index noteerde donderdag bij het slot 0,3 procent in de min op 2.133,04 punten en techbeurs Nasdaq leverde 0,7 procent in op 5.215,97 punten. De Dow Jones index verloor 0,2 procent op 18.169,68 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.