(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan maandag een lagere opening tegemoet, na zwakke economische cijfers uit China en de Verenigde Staten, terwijl de olieprijs sterk daalt en de dollar aansterkt.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening tot 0,6 procent in het rood.
 
De Amerikaanse aandelenmarkten zullen maandag moeite hebben het opwaartse momentum vast te houden, na een sterke rally vorige week. De S&P 500 sloot toen voor de vierde week op rij hoger. Techbeurs Nasdaq steeg zelfs tot het hoogste niveau in vier maanden, na een rally van 22,6 procent sinds het dieptepunt halverwege juni.

“De winsten werden in de afgelopen weken aangejaagd door positieve nieuwsberichten, die erop duiden dat de inflatiepiek achter de rug is”, aldus strategen van Deutsche Bank. “Hierdoor is er hoop dat de centrale banken niet meer agressief op de rem hoeven trappen.”

De volatiliteit op de beurzen nam dan ook flink af. De CBOE Volatility index sloot afgelopen week onder het langetermijngemiddelde van 20. Vandaag steeg de volatiliteitsindex evenwel met circa zes procent tot 20,74.

De New York Fed publiceerde een uur voor de opening van Wall Street een sterk tegenvallende Empire State Index voor de productiviteit van het bedrijfsleven in de Amerikaanse regio.

De index daalde van een plus 11,1 in juli tot een min van bijna 30 punten. Er was wel gerekend op een daling, maar nog wel op een positief cijfer van 5.

“Deze cijfers kunnen de stemming de rest van de handelsdag bepalen”, aldus Aslam voorafgaand aan de publicatie.

Analist Lori Calvasina van RBC Capital Markets blijft optimistisch over Amerikaanse aandelen voor de rest van dit jaar en is ervan overtuigd dat het dieptepunt in juni al is geweest. Wel waarschuwt zij dat neerwaarts aangepaste verwachtingen voor de winst per aandeel van bedrijven de aandelenmarkten onder druk zullen zetten. Als gevolg zullen de cijfers over het lopende derde kwartaal van belang zijn. Daaruit zal volgens Calvasina blijken dat bedrijven moeite hebben om verwachtingen uit te spreken voor 2023. “Dit maakt het moeilijk om de huidige waarderingen op de beurs te beoordelen”, aldus de analist.  

“We zien niet echt risicobereidheid onder beleggers vandaag, vooral nadat de Chinese detailhandelsverkopen over juli tegenvielen”, aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade. De detailhandelsverkopen stegen op jaarbasis met slechts 2,7 procent, terwijl een stijging van 6,3 procent werd voorzien. Ook de industriële productie in het land viel tegen.

Verder kijken beleggers uit naar het vertrouwen van Amerikaanse huizenbouwers later op de dag.

Het muntpaar euro/dollar koerste rond een niveau van 1,0202.

De olieprijzen daalden met ruim 5 procent na de zwakke Chinese cijfers en drukten daarmee de koersen van energiebedrijven. Een oktober-future voor een vat Brent-olie werd 5,4 procent goedkoper op 92,83 dollar en WTI-olie zakte naar 86,91 dollar per vat, te leveren in september.

Later deze week kijken beleggers vooral uit naar cijfers over de Amerikaanse winkelverkopen. In het kielzog daarvan verwerken beleggers een reeks aan kwartaalcijfers van de grote retailers, waaronder Home Depot, Walmart, Macy’s en Target.

Bedrijfsnieuws

Er waren maandag geen belangrijke nieuwe bedrijfsresultaten uit de Verenigde Staten.
 
Robinhood heeft afgelopen kwartaal weer wat meer omzet per gebruiker gerapporteerd, na dalingen sinds begin vorig jaar. Dit was vooral te danken aan de rentebaten, terwijl de transactie-inkomsten daalden bij de Amerikaanse online-broker-app, schreef The Wall Street Journal maandag over de eerder deze maand gepubliceerde cijfers.

Het aandeel Li Auto daalde maandag 4,5 procent in de handel voorbeurs op Wall Street. De Chinese autofabrikant zag het nettoverlies afgelopen kwartaal bijna verdriedubbelen, en dat viel tegen. Ook de vooruitzichten voor het derde kwartaal waren niet erg positief. Het bedrijf verwees naar “pandemie-gerelateerde uitdagingen.”

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 1,7 procent tot 4.280,12 punten, de Dow Jones index won 1,3 procent op 33.761,05 punten en de Nasdaq sloot 2,1 procent hoger op 13.047,19 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties