(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting een lagere opening tegemoet, na een vlak koersverloop op Wall Street en een overwegend negatief sentiment in Azië vanochtend. Levensmiddelenconcern Unilever rapporteerde voorbeurs de derde kwartaalcijfers en TomTom kwam met een omzetwaarschuwing.
Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,5 procent. Woensdag sloten de Europese aandelenmarkten nog licht lager nadat beleggers weinig hadden om zich aan op te trekken, waardoor een afwachtende houding werd aangenomen met de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Federal Reserve in het vooruitzicht op woensdagavond, en voordat het cijferseizoen echt losbarst.
Uit de notulen kwam naar voren dat de federal funds rate, die momenteel op 0,25 tot 0,50 procent staat, waarschijnlijk spoedig omhoog gaat. De Fed sprak in september van “een redelijk argument” om de rente te verhogen hoewel de benchmark werd gehandhaafd omdat de centrale bank meer economische data wilde zien die de kracht van de arbeidsmarkt en een verbetering van de inflatie onderstreepten.
De markt schat de kans op een renteverhoging in november momenteel in rond de 11 procent en in december op meer dan 60 procent. Marktanalist James Hughes van GKFX was voorzichtiger. Hij wees op de impact van de Amerikaanse presidentsverkiezingen, maar ook zwakkere economische data, en dan met name cijfers over de arbeidsmarkt, “die de Fed ertoe kunnen bewegen een renteverhoging uit te stellen tot begin 2017”.
In het algemeen was het op Wall Street een rustige handelsdag, volgens handelaar Ray Moore van Raymond James, vanwege de viering van de Joodse feestdag Jom Kipoer. Dat bleek ook uit de macro-economische agenda, die leeg was.
De olieprijs zakte woensdag kortstondig onder de 50 dollar vanwege groeiende twijfel over de bereidheid van grote olieproducenten om daadwerkelijk in de output te snijden. De november-future voor een vat West Texas Intermediate olie handhaafde zich uiteindelijk net boven de 50 dollar op de New York Mercantile Exchange en sloot 0,61 dollar, 1,2 procent, lager op 50,18 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koerste de olieprijs evenwel naar 49,80 dollar, een verdere daling van 0,8 procent.
De dollar zette zijn opmars ten opzichte van de euro voort en noteerde op 1,1016. Bij het sluiten van de markt in Amsterdam stond er nog een koers van 1,1020 op de borden. Vorige week noteerde het muntpaar nog boven de 1,1200.
Beleggers in Azië werden vannacht geconfronteerd met tegenvallende Chinese exportcijfers. Uitgedrukt in dollars nam de Chinese export vorige maand met 10,0 procent af ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder. In augustus bedroeg de afname nog 2,8 procent. De verwachting lag op een daling met 3,2 procent. De import in dollars daalde daarnaast op jaarbasis met 1,9 procent tegen een stijging van 1,5 procent in augustus. Hier was een groei van 1,0 procent verwacht. Het Chinese handelsoverschot kwam uit op circa 41,99 miljard dollar, terwijl geraadpleegde economen mikten op 52,30 miljard.
De beurs in Hong Kong koerste vanochtend 1,2 procent lager, terwijl de Shanghai Composite nipt in het groen wist te blijven. De beurzen in Tokio en Sydney noteerden respectievelijk 0,4 en 0,7 procent lager.
Beleggers kijken voor cijfers vanmiddag naar Amerika, waar onder meer cijfers over de importprijzen en de olievoorraden worden prijs gegeven. In Duitsland werden vanochtend al inflatiecijfers vrijgegeven. De consumentenprijzen stegen ten opzichte van een jaar eerder met 0,7 procent. In augustus en juli lag de inflatie nog op 0,4 procent en in juni was dit 0,3 procent. Op maandbasis stegen de prijzen in september met 0,1 procent, waar in augustus nog sprake was van een stabiele ontwikkeling.
Bedrijfsnieuws
Unilever behaalde in het afgelopen kwartaal tegen constante wisselkoersen een 0,1 procent lagere omzet van 13,4 miljard euro. De analistenconsensus lag op 13.5 miljard euro. Wisselkoerseffecten drukten met maar liefst 3,4 procent op de omzet van het voedingsmiddelenconcern. Analisten rekenden vooraf op een negatief effect van 2,4 procent. De onderliggende omzetgroei, het cijfer waar analisten vooral op focussen, bedroeg 3,2 procent. De consensus rekende op 2,9 procent.
Navigatiespecialist TomTom voorziet voor dit jaar een omzet van 980 miljoen euro. Bij de halfjaarcijfers herhaalde TomTom nog te mikken op een omzet van circa 1.050 miljoen euro. De verwachte aangepaste winst per aandeel bleef onveranderd op ongeveer 0,23 euro. De brutowinst steeg in het derde kwartaal met 7 procent naar 144,6 miljoen euro en de marge dikte aan van 53 naar 60 procent, een volgens TomTom “sterke” marge. Operationeel verdiende TomTom 1,0 miljoen euro, 80 procent minder dan de 4,9 miljoen euro een jaar eerder. De aangepaste winst per aandeel lag onveranderd op 0,05 euro.
Royal Dutch Shell ontving biedingen van Ineos en Siccar Points op zijn olievelden in de Noordzee, die een waarde hebben van ongeveer 2 miljard dollar. Dit schreef De Telegraaf woensdagavond op basis van bronnen.
Lavide Holding zet het traject voor de voorgenomen reverse listing van CS Factoring door en zal aanvullende financiering ontvangen in de vorm van converteerbare geldleningen. Dit meldde de onderneming woensdagavond.
Slotstanden Wall Street
Bij de slotbel in New York woensdag noteerde de breed samengestelde S&P 500 index 0,1 procent hoger op 2.139,17 punten. De Dow Jones index steeg ook 0,1 procent op 18.144,20 punten en techbeurs Nasdaq verloor 0,2 procent op 5.239,02 punten.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.