larry fink blackrock Volgens Larry Fink, CEO van fondsbeheerder BlackRock, wordt te weinig aandacht geschonken aan de effecten van negatieve rentevoeten op het spaargedrag. Het risico bestaat volgens hem ook dat deze negatieve rentevoeten op consumptie-uitgaven en op de economische groei gaan wegen.

Consument moet te veel sparen

In zijn jaarlijkse brief aan aandeelhouders gaf Larry Fink aan deze negatieve rentevoeten ervoor zorgen dat spaarders te lage returns krijgen om zich financieel te kunnen voorbereiden op hun pensioen. “Met als gevolg dat ze steeds meer verplicht worden om geld dat ze anders zouden gebruiken om uit te geven, op te potten. Een doorsnee 35-jarige moet drie keer meer sparen om hetzelfde pensioen te verkrijgen wanneer de langetermijnrente op 2% staat dan op 5%.” Het monetaire beleid van negatieve rente heeft als bedoeling om de economische groei aan te zwengelen maar het risico is groot dat het het tegenovergestelde bereikt. “Ik vind het bijvoorbeeld vreemd dat we de positieve gevolgen van lage grondstoffenprijzen, met als belangrijkste de lage olieprijs, en de lage rentevoeten niet terugzien in hogere consumptie-uitgaven. Want de consument ziet zijn koopkracht toch flink toenemen.” Deze grafiek hieronder toont duidelijk aan dat de spaarquote in de VS gestaag aan het toenemen is en lijkt Larry Fink gelijk te geven in zijn analyse. Screen shot 2016-04-11 at 11.38.35 Er wordt volgens de topman van BlackRock veel te veel aandacht besteed aan hoe de lange periode van lage rentevoeten hebben bijgedragen aan de stijging van vele activaprijzen. Maar tegelijkertijd veel te weinig aandacht gegeven aan de gevolgen op het algemene spaargedrag. “Zo zijn spaarders haast verplicht om meer risico te nemen en in minder liquide activaklassen te beleggen, zodoende rendement te kunnen boeken.”

Overheden doen te weinig

Larry Fink onderstreept ten slotte dat monetaire politiek alleen niet alles kan oplossen. Regeringen moeten de juiste maatregelen willen nemen en dat doen ze niet. “De mislukking van overheden wereldwijd, en ook de VS, om plannen voor groei op de lange termijn uit te dokteren en in de praktijk te brengen en om investeringen in infrastructuur te realiseren, doet alle monetaire politiek teniet.” Overheden zorgen er volgens de CEO van BlackRock door hun tekortkomingen ook voor dat er minder opportuniteiten zijn op de arbeidsmarkt en dat spaarders minder investeringsmogelijkheden hebben. Maak geen onnodige beursfouten! Lees de gratis BEURSBIJBEL…