(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag dicht bij huis gebleven. De S&P 500 sloot nagenoeg onveranderd op 3.168,80 punten, de Dow Jones index eindigde vlak op 28.135,38 punten en de Nasdaq steeg 0,2 procent op een slot van 8.734,88 punten.

De Verenigde Staten en China hebben vrijdag een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsverdrag. De zogeheten Fase 1 deal omvat onder meer afspraken over landbouw en de bescherming van intellectueel eigendom. Zo zal Beijing meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen.

Verder heeft de VS toegezegd dat bestaande importheffingen gefaseerd worden teruggedraaid. Op een deel van de Chinese producten blijft een importheffing gelden van 25 procent, voor een ander deel wordt dit verlaagd naar 7,5 procent. Geplande heffingen die op zondag 15 december aanstaande in zouden gaan, zijn van de baan. De deal zou begin januari mogelijk worden ondertekend.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump wordt direct gestart met de onderhandelingen over een Fase 2 deal.

De aandelenmarkten reageerden aanvankelijk positief maar namen vervolgens toch gas terug. “Een klassiek geval van ‘sell the news'”, aldus vermogensbeheerder R.J. Grant van KBW. Volgens de marktkenner zijn er bepaalde facetten van de deal nog steeds wat vaag.

Volgens analist Randy Frederick van Charles Schwab is de deal niet zo robuust als gedacht, “dus is het logisch dat de markt een stap terug doet en er wat winsten worden genomen.”

Frederick rekent er niet op dat een Fase 2 deal voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020 wordt gesloten. En dus is het de vraag of de economische data en winstcijfers voldoende zullen zijn om de markt te stuwen, aldus de analist.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat de verkopen in de Amerikaanse detailhandel in november op maandbasis zijn gestegen met 0,2 procent. Dat was een tegenvaller, want de markt rekende op een toename van 0,5 procent.

De import- en exportprijzen in de VS zijn in november op maandbasis met 0,2 procent gestegen en op jaarbasis met 1,3 procent gedaald. Verder bleken de Amerikaanse bedrijfsvoorraden in oktober licht gestegen.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond licht lager op 1,1115. 

De olieprijs is vrijdag verder gestegen. Op een settlement van 60,07 dollar, werd een vat West Texas Intermediate 1,5 procent meer waard. 

Bedrijfsnieuws

Cloudsoftwarebedrijf Bill.com sloot vrijdag 9,4 procent hoger. Het concern beleefde donderdag zijn beursdebuut. Op een uitgifteprijs van 22 dollar sloot het aandeel zijn eerste handelsdag al 62 procent hoger.

Facebook ging 1,3 procent lager. The Wall Street Journal meldde dat de Federal Trade Commission stappen overweegt tegen het social mediabedrijf vanwege mededingingsbezwaren.

Oracle daalde 3,5 procent. Het sofwarebedrijf rapporteerde donderdag laat een hogere winst en vrijwel vlakke omzet over het afgelopen kwartaal.

Adobe won 3,9 procent. De resultaten die donderdagavond verschenen, waren beter dan verwacht. De outlook was wel voorzichtig.

Broadcom sloot 3,8 procent lager. De chipmaker beloofde een winstherstel in het lopende boekjaar, na matige cijfers over het vierde kwartaal.

Aandelen Live Nation werden 7,4 procent minder waard. Amerikaanse justitie overweegt juridische stappen tegen de organisator van evenementen omdat het concerthallen zou hebben gedwongen om in zee te gaan met dochterbedrijf Ticketmaster, meldde The Wall Street Journal vrijdagavond.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.