Volgens Chen Zhoa, co-directeur van Global Macro Research vanBrandywine Global (Legg Mason), zou 2016 wel eens het jaar van reflatie kunnen worden, net als in 1999 toen de Federal Reserve haar beleid versoepelde en de wereldwijde groei eindelijk aantrok.
Twee cruciale zaken
De cruciale elementen bij de reflatie-evolutie van vandaag zijn enerzijds het feit dat de Fed de renteverwachtingen intoomt en anderzijds de recente fiscale stimulansen die de Chinese overheid heeft doorgevoerd. “Deze twee elementen kunnen de Amerikaanse dollar verzwakken en de wanverhouding tussen besparingen en investeringen helpen herstellen,” legt Zhoa uit. “Die wanverhouding zorgde bijna een decennium lang voor extreem lage groeicijfers op wereldvlak.” “Een les basiseconomie leert ons dat landen besparingen nodig hebben als compensatie voor investeringen om de niet-inflatoire groei te ondersteunen.” Vóór de crisissen in 2007-08 werd de wereldeconomie gekenmerkt door bovenmatig lenen en een bovenmatige consumptie aan Amerikaanse kant en bovenmatige besparingen en een overproductie in Azië (zie hieronder): Door de beperkte uitgaven in de westerse wereld hebben de besparingen de investeringen ruimschoots overtroffen. Dat heeft geleid tot een toenemende deflatiedruk en een wereldwijde recessie op het vlak van handel en productie. Dit jaar zou de situatie volgens Zhoa kunnen veranderen.
Landen moeten gebruik maken van hun fiscaal beleid om de economie aan te wakkeren nu monetaire stimuli op hun laatste benen lopen. Dit jaar kan dit gebeuren en mogelijk risicodragende activa ondersteunen.
Wat er moet gebeuren
Chen Zoa zet op een rijtje wat welke beleid verschillende landen of regio’s moeten voeren om die reflatie dit jaar mede te kunnen realiseren. China heeft meer fiscale stimuli nodig Een meer expansief muntbeleid zou de totale vraag kunnen ondersteunen, waardoor men besparingen kan afbouwen. Op 4,35 % heeft de Chinese rentevoet nog altijd ruimte om te dalen. De echte financieringskost ligt namelijk nog altijd boven 7 %. Een verdere monetaire versoepeling kan wel leiden tot een devaluatie van de Chinese munt – en dus tot meer wispelturigheid op de wereldmarkten. Als China zijn munt stabiel wil houden, is een uitbreiding van de fiscale stimulansen nodig zodoende de dalende groeiverwachtingen om te keren. Monetair beleid VS moet soepel blijven Een soepel monetair beleid is noodzakelijk om de opmars van de Amerikaanse dollar in te tomen. De sterke dollar heeft namelijk de winst van Amerikaanse ondernemingen ondermijnd, wat een potentiële bedreiging voor de Amerikaanse economie vormt. De recente koerswending van de Fed naar de gematigde zijde is de juiste keuze. ECB moet ook bedrijfspapier van lagere kwaliteit kopen Hoewel nog altijd China en de VS, gezien hun omvang en groeimomentum, de sleutels tot de wereldwijde groei in handen hebben, kan de ECB toch ook zijn steentje bijdragen. De ECB zou in het kader van haar kwantitieve stimuleringsprogramma ook obligaties van lagere kwaliteit moeten aankopen en niet alleen die met de hoogste kredietratings, wat momenteel het plan is. Zo zou ze kunnen helpen om de spreads van die obligaties te verkleinen. Maak geen onnodige beursfouten! Lees de gratis BEURSBIJBEL…