paul_tudor_jones  

“In markets, as in life, we will go to great lengths to avoid pain”

Iedereen kent Warren Buffet en Carl Icahn als voorbeeld voor beleggers.  Maar feitelijk zijn deze heren van een heel andere categorie, omdat ze met hun miljarden letterlijk tijd kunnen kopen als het even tegen zit. Paul Tudor Jones is voor sommigen minder bekend, maar  in de VS ( en ver daar buiten), wordt hij gezien als één van de belangrijkste beleggers, met name omwille van zijn lessen op het gebied van handelspsychologie.

Oogje dicht doen

Bij tegenvallers met beleggen zijn we geneigd om te denken dat het uiteindelijk wel goed komt. Dit principe geldt niet alleen voor beleggen, maar kan veel breder worden gezien. Bijvoorbeeld ten aanzien van relaties of een baan: “ik heb er nu al zoveel jaren in geïnvesteerd, dat het onmogelijk is om ermee te stoppen.” Dit denkproces heeft een diepere betekenis en het wordt ook wel “vermijdingsgedrag om verlies te accepteren” genoemd.  

Valkuil

Een grote valkuil van beleggers is dat ze vaak veel onderzoek plegen naar aandeel X om hier vervolgens een positie in te nemen. Op het moment dat de koers niet acteert zoals beoogd, is het vaak moeilijk om dit te accepteren. Je hebt immers al je huiswerk gedaan en bent niet over één nacht ijs gegaan:  “Deze dip is slechts tijdelijk”, praat je jezelf moed in. Maar feitelijk ben je tè overtuigd van je eigen gelijk. Je hebt immers wekenlang onderzoek gedaan. Maar denk je er ook over na dat je er wel eens naast kunt zitten? 

Bijkopen

Een andere veelgemaakte fout is het bijkopen van een verliesgevende positie. “Het aandeel is nu goedkoper, dus waarom niet bijkopen?” Soms werkt het, maar meestal is er een reden waarom iets daalt (of stijgt). In realiteit echter, staat het bijkopen op een verliesgevende positie haaks op verlies nemen. Mocht je (ook nu) fout zitten, dan gaan de verliezen dubbel zo hard!

De regels van Paul Tudor Jones

  • Ik behandel elk aandeel vanuit de gedachte dat ik ernaast kan zitten met mijn overtuiging, maar ik geef mezelf wel de ruimte hiervoor.
  • Als mijn aankoop meer dan 10% daalt (in relatie met de bredere markt), dan overdenk ik mijn strategie en probeer ik na te gaan waar ik fout zat.  Wat probeert dit aandeel mij te vertellen?
  • Als een aandeel niet doet wat ik had bedacht, dan vraag ik mezelf af of ik nu opnieuw zou kopen. Als het antwoord nee is, dan verkoop ik onmiddellijk
  • Als mijn aandeel onder het 200-daags gemiddelde valt, dan verkoop ik 50% van mijn positie.
  • Hetzelfde doe ik wanneer een positie mij teveel stress bezorgt. Waarschijnlijk was mijn positie dan te groot.
  • Als ik ’s nachts wakker wordt met zorgen over een posities, dan verkoop ik onmiddellijk 50% van mijn positie.