Lex Gielen, de drijvende kracht achter Capilex, is geen onbekende in de wereld van financiën en technologie. Zijn fascinatie voor deze vakgebieden begon al op jonge leeftijd, en dat leidde tot een indrukwekkende carrière vol innovatieve ondernemingen. 

Slimbeleggen.com sprak met Lex Gielen over het opzetten van zijn eerste factoringbedrijf als tiener en het revolutioneren van de manier waarop mkb-bedrijven toegang krijgen tot financiering met Capilex.

Praktijk

“Mijn carrièrepad begon niet in de collegebanken, maar in de praktijk. Na de middelbare school wist ik al snel dat mijn passie lag bij ondernemen, technologie en financiën. Ik startte mijn eerste bedrijf nog maar net klaar met school,” vertelt Lex Gielen. Dat bedrijf groeide uit tot een van de grootste factoringbedrijven in Nederland en België. “Mijn geheim?  Ik heb een scherp oog voor de mogelijkheden die technologie biedt om traditionele financiële processen te stroomlijnen.”

Paylex

Diezelfde visie leidde tot de oprichting van Paylex. Lex Gielen: “Dat is een platform dat wereldwijd inzicht biedt in de kredietwaardigheid van miljoenen bedrijven. Ik zag de noodzaak voor bedrijven om snel en efficiënt risico’s te kunnen inschatten en ontwikkelde een softwareoplossing die gebruikmaakt van geavanceerde algoritmes en databases.  Dit bleek zo succesvol dat Paylex al snel een zelfstandige onderneming werd.”

Breed publiek

De ondernemersgeest van Lex Gielen stopte daar niet: “Met Customer Diligence boden we bedrijven een manier om klanten online te screenen op betrokkenheid bij witwaspraktijken en terrorismefinanciering. Dit systeem, dat meerdere databases met cruciale informatie combineert vereenvoudigt complexe processen en maakt ze toegankelijk voor een breed publiek.”

Capilex

In 2020 stak Lex Gielen zijn jarenlange ervaring en expertise in de fintech in zijn nieuwste onderneming: Capilex. “Capilex biedt mkb-bedrijven een alternatieve manier om snel en eenvoudig aan financiering te komen, met vastgoed als onderpand.” Lex Gielen vervolgt: “Capilex biedt investeerders ook de mogelijkheid om te investeren in deze leningen, die worden gedekt door vastgoed.  Via een online portaal hebben investeerders volledige inzage in de leningenportefeuille en de onderliggende zekerheden. Wij onderscheiden ons van andere, traditionele partijen door ons snelle beoordelingsproces, mogelijk gemaakt door kunstmatige intelligentie en geautomatiseerde systemen.”

Opschudding

“We willen de markt opschudden door het aanbieden van deze alternatieve manier van financiering “, aldus Gielen. “Capilex is in staat om binnen een dag een financieringsaanbod te doen en vaak wordt het leenbedrag al binnen een week uitbetaald. Een verademing voor ondernemers die gewend zijn aan de trage processen van traditionele banken. En voor investeerders de kans om te beleggen in ondernemers met de zekerheid van hypothecaire dekking.”

Lex Gielen is ervan overtuigd dat fintech de toekomst is van de financiële sector. Gielen: “We zijn dan ook vastberaden om de kloof tussen mkb-bedrijven en de snel veranderende wereld van financiering te overbruggen en investeerders een solide beleggingsvorm te bieden.”

Foto: iStock