(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is licht donderdag licht hoger gesloten. De AEX steeg 0,4 procent op 520,63 punten.

“We gingen donderdagmorgen positief van start, vanwege goede cijfers van Royal Dutch Shell, Roche en Facebook”, stelde vermogensbeheerder Jan Willem Nijkamp van Fintessa Vermogensbeheer. “De goede stemming werd daarna wel wat bedorven door enkele tegenvallende macro-economische cijfers. Hieruit bleek onder meer dat Italië in een recessie is beland. Vanmiddag werd de stemming weer wat beter, na een veel beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse huizenmarkt.”

Volgens Nijkamp is de opwaartse trend van de Amerikaanse beurs al een maand intact, al wordt er af en toe wel wat winst genomen. “De AEX werd vandaag op de been gehouden door zwaargewichten als Royal Dutch Shell en Philips. Daarentegen stonden de financials en Unilever, dat met tegenvallende cijfers kwam, in de min. De financials hebben last van de tegenvallende macro-economische cijfers”, aldus Nijkamp.

China en de Verenigde Staten boeken goede vooruitgang in hun gesprekken over een handelsakkoord, zo viel af te leiden uit de berichten van de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter. “De besprekingen gaan goed met goede intenties en wil aan beide kanten”, aldus de president over de gesprekken die gisteren en vandaag in Amerika plaatsvinden.

“China wil geen verhoging van de importheffingen en voelt dat ze veel beter af zijn als ze een deal maken”, voegde hij toe. “En ze hebben gelijk.”

Beleggers verwerkten ook het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Zoals verwacht werd de beleidsrente ongewijzigd gelaten. In plaats van de rente verder te verhogen, wordt er nu een pauze ingelast om de gevolgen van de wereldwijde groeivertraging op de Amerikaanse economie af te wachten.

De macro-economische agenda was donderdag goed gevuld. Vanochtend werd bekend dat de Duitse detailhandelsverkopen flink onder druk stonden in december, terwijl het aantal Duitse werklozen in januari is gestegen. Het werkloosheidspercentage steeg op maandbasis van 4,9 procent naar 5,3 procent.

De economie in de eurozone is in het vierde kwartaal groeide in hetzelfde tempo als in het voorgaande kwartaal. Het bruto binnenlands product steeg in de periode oktober tot en met december met 0,2 procent op kwartaalbasis. Er was ook gerekend op een groei van 0,2 procent.

In november 2018 zijn er meer eengezinswoningen in de Verenigde Staten verkocht dan in oktober. Door de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid, die nu tijdelijk is opgeschort, was er vorige maand geen cijfer over november gepubliceerd. Het aantal verkochte nieuwe eengezinswoningen steeg in november met 16,9 procent op maandbasis tot 657.000 stuks. Op jaarbasis ging het echter om een daling van 7,7 procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast op 1,1453. Woensdag stond er nog een stand van 1,1421 op de borden.

De olieprijzen stegen tot 1,8 procent.

Stijgers en dalers

KPN was bij de hoofdfondsen koploper met een winst van 6,3 procent. Brookfield Asset Management overweegt een bod uit te brengen op het telecombedrijf, zo meldde Bloomberg donderdag op basis van bronnen. Het zou in gesprek zijn met Nederlandse pensioenfondsen over een bod op KPN, aldus het persbureau. Er zou nog geen toenadering zijn gezocht tot KPN zelf en een definitief besluit is nog niet genomen door Brookfield.

Een bod richting de drie euro “zou mogelijk een hele mooie oplossing voor beleggers zijn”, meent analist Jim Tehupuring van Deaandeelhouder.nl, die denkt dat waar rook is, ook vuur is.

De cijfers van Royal Dutch Shell kregen met een winst van 4 procent een warm onthaal. RBC sprak van een beter dan verwachte winst. Naast de meevallende winst, versterkte Shell het afgelopen kwartaal de balans en kondigde het bedrijf tevens aan het huidige tempo van het aandeleninkoopprogramma voor te zetten, aldus RBC. De divisie Downstream presteerde het afgelopen kwartaal extreem goed, voegde ABN AMRO toe.

Unilever gaf daarentegen 1,5 procent prijs na zijn kwartaalrapportage. Volgens analisten van JPMorgan Cazenove schoten de cijfers tekort. “Alle regio’s presteerden zwakker dan verwacht”, aldus de analisten. Vooral de onderliggende omzetgroei viel tegen, maar dit werd volgens Bernstein wel goedgemaakt door een “mooie” margegroei en meevallende winstontwikkeling.

Ahold Delhaize verloor 1,3 procent nadat JP Morgan het advies verlaagde naar Onderwogen met een koersdoel van 20,00 euro. Volgens de analisten zijn de brutomarges van Ahold te hoog om duurzaam te zijn. Daarnaast ziet de zakenbank voor de Amerikaanse dochter Stop & Shop een neerwaarts risico voor de korte termijn, vanwege een mismatch in de timing tussen investeringen en volumegroei.

ING haalde Randstad van de kooplijst, waarbij ook het koersdoel naar beneden ging van 64,00 euro naar 42,50 euro. Analist Marc Zwartsenburg gaf aan voor de korte termijn nog neerwaartse risico’s te zien. Bovendien stelde branchegenoot Manpower donderdag dat de marktomstandigheden in het vierde kwartaal zijn verslechterd. Het aandeel verloor 2,3 procent.

AkzoNobel verloor 0,8 procent. De Amerikaanse branchegenoot Sherwin-Williams zag de winst vorig jaar flink dalen. Vooral in het vierde kwartaal vielen de resultaten tegen.

In de AMX won BAM 5,5 procent. De vastgoedfondsen Wereldhave en Eurocommercial Properties verloren tot 4,5 procent. ING haalde Eurocommercial Properties van de kooplijst en zette Wereldhave zelfs op de verkooplijst.

Sligro Food Group zakte 0,8 procent. KBC Securities heeft donderdag het advies voor het voedingsbedrijf verhoogd van Houden naar Accumuleren, maar stelde wel het koersdoel neerwaarts bij van 42,00 naar 37,50 euro. Analist Alan Vandenberghe merkte op dat het aandeel in de afgelopen maanden sterk is gedaald en dat de markt daarmee een deel van de waarde van de Heineken-deal negeert. Gezien het opwaarts potentieel van 11 procent, wordt het advies verhoogd naar Accumuleren.

Onder de kleinere aandelen won B&S Group 1,5 procent. Alfen verloor 5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs stond de brede S&P 500 index 1 procent hoger.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.