(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden ruim een uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het groen. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,3 procent hoger op 687,43 punten.

De Amsterdamse beurs maakt zich net als omringende beurzen op voor een per saldo vlakke opening. De beurzen vonden in de afgelopen weken de weg omhoog, op de verwachting dat de wereldeconomie weer spoedig kan beginnen te normaliseren na de klap van de coronacrisis.

Ook het zicht op meer fiscale steun vanuit de Verenigde Staten en de hoop op een succesvolle uitrol van vaccins deden de beurzen goed. De Dow Jones-index sloot dinsdag opnieuw op een record.

De Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 en techbeurs Nasdaq deden juist een stapje terug van de records die op vrijdag werden gevestigd. Op maandag hield Wall Street de deuren gesloten in verband met President’s Day.

Beleggers zijn van mening dat een nieuw steunpakket en aanhoudende steun vanuit de Federal Reserve het economische herstel zal bespoedigen. De Democraten leggen momenteel de laatste hand om een steunplan van president Joe Biden met een omvang van 1,9 biljoen dollar.

“Het steunplan zal aan de grote kant zijn”, zo voorziet strateeg Seema Shah van Principal Global Advisors. “Tegelijk is de situatie absoluut verbeterd, hetgeen door iedereen al werd verwacht”, aldus Shah, wijzend op de uitrol van vaccins en een daling van het aantal besmettingen in veel landen.

Ook een beter dan voorzien cijferseizoen doet de beurzen goed. Inmiddels heeft circa driekwart van alle bedrijven in de S&P 500 cijfers gerapporteerd, die in 80 procent van de gevallen de winstverwachtingen overtroffen, zo blijkt uit data van FactSet.

“Veel winstcijfers van bedrijven zijn over het algemeen een stuk beter dan verwacht”, aldus investment director Charles Hepworth van GAM Investment.

Sterke winstcijfers aan het begin van de uitrol van vaccins hebben ertoe geleid dat beleggers optimistischer zijn geworden over sectoren die het hardst zijn geraakt door de pandemie, zo stelde hij. Volgens Hepworth is er nog steeds sprake van een K-vormig herstel, waarin sommige sectoren het goed doen, maar andere markten flink onder druk staan. “De markten gaan er nu vanuit dat alle sectoren zullen herstellen.”

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld.

De olieprijs steeg dinsdag 1 procent tot 60,09 dollar in New York. De prijs van aardgas steeg zelfs met meer dan 7 procent door het koude winterweer, dat de productie en de aanvoer van energie op veel plaatsen laat stagneren. In de Aziatische handel wonnen de olieprijzen nog eens 0,2 procent.        

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,2092. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2112 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er 1,2113 op de borden.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Ook staan er cijfers over de Amerikaanse industriële productie en de producentenprijzen op de rol.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2020 veel meer omzet behaald dan voorzien en de winstgevendheid onderliggend dan ook harder zien aantrekken. Voor 2021 verwacht Ahold een stijging van de onderliggende winst per aandeel met 5 tot 10 procent in vergelijking tot 2019, toen er nog geen sprake was van corona, met een operationele marge van ten minste 4 procent.

AkzoNobel heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar de winstgevendheid zien oplopen, terwijl de omzet ook in het laatste kwartaal van het jaar licht daalde. AkzoNobel gaat voor dit jaar uit van een zogeheten ‘return on sales’ die 50 basispunten hoger ligt dan de 15,0 procent die er over 2020 kon worden gerapporteerd. Ook kondigde Akzo een nieuw aandeleninkoopprogramma aan.

Vopak heeft in het vierde kwartaal van 2020 de resultaten overwegend onder druk zien staan ten opzichte van een jaar eerder en ook op kwartaalbasis was er nauwelijks sprake van verbetering. Vopak verwacht dit jaar dat groeiprojecten uit 2020 en 2021 tussen de 30 en 50 miljoen euro zullen bijdragen aan de resultaten, afhankelijk van valutaschommelingen en marktontwikkelingen.

DSM kreeg, na de goed ontvangen kwartaalcijfers van dinsdag, vandaag enkele koersdoelverhogingen in de brievenbus.

Alfen heeft in 2020 aan de eigen omzetverwachting voldaan met 189 miljoen euro aan verkopen. Alfen rekent voor 2021 op een omzet van 225 miljoen tot 250 miljoen euro. Daarbij houdt Alfen rekening met de impact van de coronacrisis.

Slotstanden Wall Street

De brede S&P500-index sloot dinsdag 0,1 procent lager op 3.932,59 punten en de Nasdaq verloor 0,3 procent tot 14.047,50 punten. De Dow Jones-index steeg wel, met 0,2 procent tot 31.522,75 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties