(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een licht hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteren een half uur voor de opening tot 0,1 procent in het groen.

De Amerikaanse beurzen in New York klommen gisteren naar hun hoogste niveaus sinds april 2022 en lijken zich vandaag op te maken voor een verdere stijging.

Beleggers reageerden enthousiast op de inflatiecijfers uit de maand juni. Daaruit bleek dat de producentenprijzen minder snel stegen dan verwacht.

“De Federal Reserve zal vooral tevreden zijn met de afkoeling van de kerninflatie tot 4,8 procent”, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx. Vooraf werd op een kerninflatie gerekend van 5,0 procent gerekend.

De markt denkt wel dat er nog een renteverhoging van 25 basispunten nodig is door de Fed, zo merkte Blekemolen op. “Maar beleggers gaan er wel van uit dat dit mogelijk de laatste renteverhoging zal zijn. Dit was terug te zien in het enthousiasme op de aandelenbeurzen”, aldus de expert van Lynx.

De olieprijs daalde licht na een rapport van IEA, dat dit jaar een minder sterke groei van de vraag naar olie voorziet. Volgend jaar zal het aanbod minder snel groeien dan de vraag. Ook OPEC kwam met een rapport. Het oliekartel verwacht een sterke vraag naar olie in het komende jaar, vooral vanuit Azië.

Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 8 juli onverwacht gedaald, zo bleek donderdagmiddag. Het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering daalde met 12.000 naar 237.000. Het cijfer voor de vorige week werd daarbij wel met 1.000 opwaarts bijgesteld naar 249.000. De verwachting van economen lag vooraf op 250.000 aanvragen.

De producentenprijzen stegen op maandbasis met 0,1 procent, nadat ze in mei met 0,4 procent daalden, zo bleek bovendien. Zonder de volatiele prijzen van handel, voeding en energie stegen de producentenprijzen in de VS eveneens met 0,1 procent in juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1060. De sprong omhoog van woensdag wordt daarmee weer deels tenietgedaan.

Bedrijfsnieuws

PepsiCo rapporteerde een winst per aandeel in het tweede kwartaal van 1,99 dollar bij een omzet van 22,3 miljard dollar. Het bedrijf zag ruimte de outlook voor dit jaar opnieuw te verhogen, nadat de verwachtingen bij publicatie van de cijfers over het eerste kwartaal ook al werden verhoogd. Het aandeel steeg in de elektronische handel voorbeurs met 2,4 procent.

Ook Delta Airlines verhoogde de outlook en mikt voor dit jaar op een winst per aandeel van 6 tot 7 dollar, waar eerder werd gemikt op 5 tot 6 dollar. De omzet en aangepaste winst per aandeel overtroffen de verwachtingen. Het aandeel steeg voorbeurs met krap vier procent.

Toezichthouder FTC is het niet eens met een uitspraak van de rechter dat er geen redenen zijn om de overname van Activision Blizzard door Microsoft te blokkeren. FTC gaat dan ook in beroep tegen het vonnis. Het aandeel Microsoft steeg voorbeurs met een half procent, terwijl Activision Blizzard krap een procent steeg.

Walt Disney won voorbeurs circa een procent. Het contract van CEO Bob Iger werd verlengd tot december 2026. Iger trad in november opnieuw aan als CEO van het bedrijf, na het vertrek van Bob Chapek.

ExxonMobil heeft een overeenkomst bereikt om Denbury over te nemen. ExxonMobil financiert de overname met eigen aandelen ter waarde van 4,9 miljard dollar, ofwel 89,45 dollar per aandeel Exxon. Er was voorbeurs nog weinig beweging in het aandeel.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index woensdag steeg 0,7 procent tot 4.472,17 punten, de Dow Jones index won 0,3 procent op 34.347,43 punten en de Nasdaq sloot 1,2 procent hoger op 13.918,96 punten.

Bron: ABM Financial News
Foto: iStock