Tokio noteert stevig in het groen.

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Futures op de AEX index noteerden ongeveer een uur voor de beursgong 0,2 procent in het groen.

De AEX koerste maandag al 0,3 procent hoger naar een slotstand van 885,65 punten, terwijl de Europese beurzen per saldo amper van hun plaats kwamen, na een week waarin de zorgen over een mondiale recessie de overhand namen en de volatiliteit fors toenam.

“Er is nogal wat gebeurd de afgelopen week. Na het laatste Amerikaanse arbeidsmarktrapport sloeg de paniek flink toe. Heeft de Fed te laat gehandeld? Is er hierdoor onnodige economische schade toegebracht? De verwachtingen voor de Fed werden dan ook flink bijgesteld. Geldmarkthandelaren prijsden nogal vrij bizarre rampscenario’s in die nu langzaam weer teruggedraaid worden, maar onder de streep zijn de monetaire verwachtingen voor de Verenigde Staten alsnog flink lager dan voorheen”, aldus analisten van Rabobank.

De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde vanochtend op 3,91 procent, ten opzichte van ruim 4,25 procent in de laatste week van juli. 

Ook Wall Street maakte maandagavond een pas op de plaats. Marktkenners verklaarden het terughoudende begin van de week ook door de spanningen in het Midden-Oosten die een kookpunt lijken te bereiken. Een verwachte aanval van Iran op Israël vormt daarbij momenteel het grootste risico voor aandelen, zei Tom Lee van Fundstrat.

De Amerikaanse olie-future koerste maandagavond in New York 4,2 procent hoger op 80,06 dollar per vat. Vanochtend daalde de future met een half procent. 

De Japanse beurs koerste vanochtend bijna drie procent hoger, nadat maandag in Tokio nog de deuren gesloten bleven vanwege een feestdag, terwijl de andere Aziatische hoofdindices vanochtend min of meer vlak noteren.

Techaandelen en financials behoren dinsdag tot de grootste stijgers in Tokio. 

Het handelsverloop van de Nikkei index is extreem volatiel geworden sinds de Bank of Japan eind juli verraste met een renteverhoging, waardoor de Japanse yen sterk steeg. Volgende week zal het parlement in een speciale zitting bijeen komen, om het besluit van de pas sinds 1998 onafhankelijke centrale bank te bespreken. 

Beleggers hebben vandaag onder meer oog voor de vrijgave van de Duitse ZEW-index en de Amerikaanse producentenprijzen in juli. Woensdag worden de consumentenprijzen in de VS vrijgegeven. 

Bedrijfsnieuws

TKH Group zag in de eerste jaarhelft de omzet afnemen, maar het orderboek groeide wel, terwijl de EBITA licht onder de verwachtingen van de analisten bleef. CEO Alexander van der Lof heeft vertrouwen dat de winstgevendheid in de tweede jaarhelft “substantieel” verbetert. En het orderboek is volgens de topman een garantie voor verdere groei in 2025.

De handelsvolumes van contante effecten op Euronext zijn in juli gestegen. De totale volumes op de cash market stegen op maandbasis met 3 procent, maar op jaarbasis was er een daling van 7 procent.

Berenberg verhoogde het koersdoel voor DSM-Firmenich van 120,00 naar 135,00 euro, met handhaving van het koopadvies.

Hydratec Industries boekte in de eerste zes maanden van 2024 een hogere omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder en zag de winst verdubbelen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 sloot maandag vlak op 5.344,39 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 39.357,01 punten en de Nasdaq sloot 0,2 procent hoger op 16.780,61 punten. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999


© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.