(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting nipt hoger openen, nadat Wall Street maandagavond lichte winsten wist vast te houden.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,2 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van het Damrak de handelsweek nog met een winst van 1,1 procent.

Fondsmanager Cees Smit van Today’s Groep constateerde dat de Italiaanse banken maandag fors onder druk stonden. “Maar daar trekt [voorlopig] niemand zich iets aan”, aldus Smit, die stelde dat het nu de vraag is of ook de Amsterdamse beurs, in navolging van Wall Street, opwaarts gaat uitbreken.

Net als in Europa negeerden Amerikaanse beleggers de mogelijk negatieve implicaties van de uitkomst van het Italiaanse referendum. De euro sterkte zelfs aan en marktvolgers benadrukten de sterke groei van de voor de Amerikaanse economie cruciale dienstensector. De inkoopmanagersindex van het Institute for Supply Management (ISM) verraste en steeg van 54,8 in oktober naar 57,2 in november, flink meer dan de door economen geraamde 55,5. Daarmee wijst de index al 82 maanden op rij op groei.

De euro/dollar noteerde vanochtend op 1,0750, ten opzichte van een stand van 1,0724 bij het sluiten van de markt in Amsterdam. Maandagochtend vroeg koerste het muntpaar nog naar 1,0505, in een eerst schrikreactie op de uitslag van het referendum. 

De olieprijs blijft daarnaast in de lift zitten. Volgens marktanalist Phil Flynn van The Price Futures Group zorgden koude weersomstandigheden in de Verenigde Staten voor een toename van de vraag naar olie, in aanvulling op het aanhoudend positieve sentiment volgend op de OPEC-vergadering vorige week woensdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De januari-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,2 procent, op 51,79 dollar. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future evenwel met een procent.

In Azië reageerden beleggers maandagochtend nog negatief op de uitkomst van het referendum. Door de stoïcijnse reactie op de westerse aandelenmarkten later op de handelsdag hadden de Aziatische beurzen nu wat inhaalwerk te verrichten. De beurzen in Tokio en Hong Kong koersten 0,5 en 0,7 procent hoger. De beurs in Sydney won daarnaast 0,5 procent nadat de Australische centrale bank het belangrijkste rentetarief ongemoeid liet op 1,50 procent. 

Nu het referendum achter de rug is verschuift de aandacht weer naar de dagelijkse praktijk. Die wordt met name bepaald door monetaire vragen rondom de Europese Centrale Bank en zijn vooral gericht op de plannen met het inkoopprogramma van de ECB. Aanstaande donderdag komt de centrale bank weer ter vergadering bijeen. Daarnaast staat Griekenland inmiddels weer op de agenda. De ministers van financiën van de lidstaten van de eurozone willen graag dat het Internationaal Monetair Fonds deelneemt in een leningenprogramma voor Athene. Er ligt reeds een pakket maatregelen klaar dat de schuldenlast van het land tot aan 2060 met een vijfde zou moeten kunnen verminderen.

Vandaag is de macro-economische agenda karig gevuld. Beleggers kijken met name naar cijfers over de economische groei in de eurozone in het derde kwartaal en de Duitse en Amerikaanse fabrieksorders.

Vanochtend lieten de Duitse fabrieksorders al een robuuste stijging zien. De orders stegen in oktober met 4,9 procent op maandbasis. De binnenlandse orders lagen 6,3 procent hoger en de buitenlandse orders liepen met 3,9 procent op. De verwachting lag op een stijging met 0,7 procent op maandbasis.

Bedrijfsnieuws

ABN AMRO bereikte een akkoord over de verkoop van de private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan LGT, in lijn met de op 16 november aangekondigde aanscherping van de strategie. Door de verkoop verliest de bank ongeveer 10 procent van het klantvermogen van zijn private banking-bedrijf. Het gaat om 18,5 miljard euro aan vermogen van klanten in Singapore, Hongkong en Dubai. ABN AMRO verwacht “een aanzienlijke boekwinst” te realiseren met de verkoop.

Het Indiase Jet Airways gaat de samenwerking met Air France-KLM in Amsterdam verstevigen. Dit zei commercieel directeur Jayaraj Shanmugam van Jet Airways dinsdag tegen De Telegraaf.

ASR Nederland kocht voor 275 miljoen euro aan kantoren rondom stations. Dit bevestigde een woordvoerder van de verzekeraar dinsdag tegen ABM Financial News na berichtgevingen hierover in Het Financieel Dagblad.

Kiadis Pharma meldde positieve resultaten met een Fase 2 studie met het medicijn ATIR101. De resultaten bevestigen volgens Kiadis Pharma dat ATIR101 “veilig kan worden toegediend”. Het medicijn ATIR101 betreft een potentiële immuuntherapie in de behandeling tegen diverse bloedaandoeningen, waaronder leukemie. 

Artisan Investments meldde een eerste kapitaalbelang in ING Groep van 3,01 procent.

Euronext krijgt goedkeuring van toezichthouders om een belang te nemen van 20 procent in clearingbedrijf EuroCCP voor circa 14 miljoen euro. Dit schreef The Financial Times maandag op basis van bronnen. 

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index steeg maandag 0,6 procent naar 2.204,71 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 19.216,24 punten en de Nasdaq sloot 1,0 procent hoger op 5.308,89 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.