(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft donderdag bij lage volumes een klein verlies geboekt. De AEX sloot 0,1 procent lager op 527,46 punten.

Vanwege Hemelvaart bleven veel handelaren volgens marktanalist Ron van der Does van IG Markets vandaag thuis. Ook voor morgen voorziet de marktkenner een rustige dag, omdat menigeen er een lang weekend van zal maken met dit mooie weer.

Groeicijfers uit Spanje en het Verenigd Koninkrijk trokken de aandacht. De Spaanse economie groeide afgelopen kwartaal met 0,8 procent op kwartaalbasis, waarmee de laatste raming gelijk was aan de vorige. De Britse economie groeide slechts met 0,2 procent. Hier lag een eerdere raming op een stijging van het bruto binnenlands product met 0,3 procent.

De euro/dollar werd donderdag verhandeld op 1,1222. Woensdag bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten, en in aanloop naar de notulen van de Federal Reserve, was dit 1,1174.

Uit deze notulen bleek dat de Fed een vlotte renteverhoging “passend” vindt.

Vooral dat er in de notulen stond dat een verhoging ‘soon’ volgt, is volgens ING normaliter een duidelijke hint dat er in juni verhoogd zal worden.

Ditmaal is er volgens de marktvorsers van de bank echter ook “een grote maar”. De macro-economische data in de komende weken moeten volgens de Fed aantonen dat de recente vertraging van de economische activiteit niet doorzet, anders zal de centrale bank volgende maand een pas op de plaats maken.

Het meest in het oog springend was vandaag de vergadering van oliekartel OPEC in Wenen. Conform de verwachting in de markt werd de productiebeperking die nu geldt met nog eens negen maanden verlengd tot en met maart volgend jaar, zo schreven diverse media. Grote olieproducerende landen, waarvan Rusland het belangrijkste land is, zouden volgens bronnen zouden hebben ingestemd met de verlenging.

“De verlaging waar we afgelopen december toe besloten, werkt”, zei minister Khalid al-Falih van Energie van Saoedi-Arabië volgens Dow Jones Newswires.

Het akkoord behelst dat er dagelijks 1,8 miljoen vaten minder worden opgepompt.

De olieprijzen waren donderdag volatiel. Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten daalde een vat West Texas Intermediate met levering in juli 2,2 procent tot 50,20 dollar en een vat Brent met eveneens levering in juli daalde 2,1 procent naar 52,84 dollar.

Stijgers en dalers

Hoewel de AEX niet echt van zijn plek kwam, waren er wel enkele individuele uitschieters. Zo verloor ArcelorMittal 2,0 procent en werd Ahold-Delhaize 1,8 procent minder waard. Daar tegenover stonden Altice en Unilever met een winst van allebei 1,4 procent. Voor het eerst in de geschiedenis noteert het Brits-Nederlandse concern, waarvoor recent nog enkele kapers op de kust zich meldden, boven de 50 euro.

In de AMX was Air France-KLM de hoogvlieger met een koersstijging van 2,1 procent. Ook sectorgenoten deden het goed. Volgens Van der Does kwam de sector in beweging na goede cijfers van Wizz Air vanochtend.

Aperam en Arcadis waren de grootste dalers met verliezen van respectievelijk 1,8 en 1,6 procent.

Onder de kleinere fondsen viel Takeaway.com op met een winst van 3,3 procent. ICT steeg 1,8 procent. Sif Holding liet 1,4 procent gaan en Brunel International 1,1 procent.

Het lokaal genoteerde Ajax leverde 6,2 procent in, nadat de Amsterdamse voetbalclub er woensdagavond niet in slaagde de Europa League te winnen. Er werd in Stockholm verloren van Manchester United met 0-2.

Tussenstanden Wall Street

Wall Street liet groene koersenborden zien rond het slot in Amsterdam. De Dow Jones-index won 0,3 procent, de S&P 500 kreeg er 0,4 procent bij en de Nasdaq steeg 0,5 procent. 

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.