(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteerden circa een uur voor de openingsgong tot 0,2 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter ook al 0,1 procent lager op 600,94 punten. 

De beurzen staan een licht lagere opening te wachten, nadat Wall Street dinsdagavond eveneens een stapje terug deed. Zorgen over de economische ontwikkelingen op korte termijn lijken het sentiment te drukken, na een verdere stijging van het aantal coronabesmettingen. Ook opmerkingen van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve op dinsdag droegen bij aan de zorgen van beleggers. Powell zei dat de Amerikaanse economie nog een lange weg te gaan heeft voordat het niveau van voor de crisis weer wordt bereikt. 

Volgens de voorzitter zorgt het toenemende aantal besmettingen voor verhoogde risico’s voor de economie in de komende maanden en is het nog te vroeg om te oordelen hoe een mogelijke vaccin de vooruitzichten zal verbeteren. 

“Nu het virus zich in hoog tempo verspreidt, zullen de komende maanden zeer uitdagend zijn”, aldus Powell. “Er is nog een lange weg te gaan.”

Hoewel het recente nieuws over de positieve ontwikkelingen rond een vaccin “zeker goed nieuws is, vooral op middellange termijn”, blijven er volgens Powell op de korte termijn “significante” uitdagingen en onzekerheden. “Zelfs in het beste geval zal een wereldwijde uitrol van een vaccin nog maanden duren”, zo verwacht Powell.

“Overduidelijk is het grootste probleem momenteel de forse stijging van het aantal besmettingen”, aldus analist Craig Erlam van Oanda. “Beleggers lijken vooralsnog een nieuwe besmettingsgolf uit te sluiten, maar de impact van de stijging in het aantal besmettingen kan langduriger en erger worden dan verwacht”, aldus Erlam. “Het is en blijft het grootste neerwaartse risico voor de beurzen.”

Sinds de hoop op een vlot beschikbaar vaccin is toegenomen, is er een rotatie gaande van aandelen die de winnaars waren van de pandemie, waaronder grote technologie- en internetaandelen, naar aandelen die gevoeliger zijn voor de economische conjunctuur. Dinsdag was de markt vooral gericht op consolidatie, na recente records. De Amerikaanse beurzen daalden uiteindelijk licht.  

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met winst in China en verlies in Japan. “De realiteit van een stijging in het aantal besmettingen houdt de financiële markten in de ban”, zo stelden ook analisten van Mizuho Bank. Vanochtend bleek de Japanse import in oktober flink te zijn gedaald, terwijl de export slechts licht terugliep. De Nikkei-index liep 1,1 procent terug, terwijl de Shanghai Composite Index een pas op de plaats maakte. In Taiwan trokken de beurzen zelfs met 1,3 procent aan.    

De olieprijs is dinsdag licht hoger gesloten, herstellend van eerdere verliezen. De decemberfuture voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie sloot dinsdag 0,2 procent hoger op 41,43 dollar op de New York Mercantile Exchange. In de Aziatische handel vanochtend koerste de olieprijs enkele tienden van een procent lager.  

De euro/dollar noteerde op 1,1874. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1865 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1866 op de borden.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag uit naar onder meer de consumentenprijzen in de eurozone en de wekelijkse olievoorraden in de VS. 

Bedrijfsnieuws

Unilever wil zijn omzet uit vlees- en zuivelproducten op plantaardige basis in de komende 5 tot 7 jaar verhogen naar 1 miljard euro, 5 keer meer dan nu het geval is. Dit schreef persbureau Bloomberg woensdag na een gesprek met de verantwoordelijke manager van deze tak.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index daalde dinsdag 0,5 procent tot 3.610,23 punten en technologiebeurs Nasdaq verloor 0,3 procent tot 11.980,97 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties