(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat woensdag een lagere opening tegemoet. Futures op de AEX noteren ruim een half uur voor de openingsgong tot 0,1 procent in het rood. Dinsdag eindigde de hoofdgraadmeter nog 0,9 procent in het rood op 554,77 punten.

“De ontwikkelingen in Italië zijn onverminderd een punt van aandacht”, zo stelde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij. Volgens Schutte zorgde het politieke drama in het land vooral voor flinke volatiliteit op de obligatiemarkten en in mindere mate op de aandelen- en valutamarkten. Het is volgens hem nu vooral afwachten wanneer Italië de huidige impasse kan doorbreken, waarbij nieuwe verkiezingen een rol zullen spelen. Deze zouden in september plaats kunnen vinden. “Maar gisteren en vanochtend waren er berichten dat een nieuwe verkiezing al eind juli kan plaatsvinden”, aldus Schutte.

Er wordt gevreesd dat de verkiezingen het mogelijk afschaffen van de euro zomaar eens als hoofdthema kunnen hebben. Dit zou verregaande gevolgen hebben voor Europa. Schutte ziet het vooralsnog niet zover komen. “Het afschaffen van de euro door Italië lijkt vooralsnog niet erg haalbaar.”

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in enkele Duitse cijfers, onder meer over de werkloosheid en inflatie. In de Verenigde Staten verschijnt het banenrapport van ADP en wordt bekend hoe de Amerikaanse economie erbij lag in het eerste kwartaal. Vanochtend werd al bekend dat de afzetprijzen in de Nederlandse industrie in april zijn gestegen, terwijl producenten in mei weer meer vertrouwen kregen.

Wall Street sloot dinsdag fors in het rood, waarbij vooral geopolitieke ontwikkelingen een rol speelden. Zo zal het politieke drama in Italië leiden tot nieuwe verkiezingen en heeft ook de Spaanse premier Mariano Rajoy moeite om aan de macht te blijven. Bovendien worden er vraagtekens gezet bij de vruchtbaarheid van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un in juni.

Ook de Aziatische beurzen noteerden vanochtend in navolging van Wall Street en de Europese aandelenmarkten op verlies, met een min van 1,6 procent voor de Japanse Nikkei en een verlies van eveneens 1,6 procent voor de Chinese Shanghai Composite. In Japan voelden beleggers de gevolgen van een duurdere yen en de vlucht in obligaties, waarbij de tweejaarsrentes de grootste daling op een dag sinds 2009 lieten zien. Vooral levensverzekeraars moesten aan waarde prijsgeven, met een verlies van 2,7 procent voor Dai-ichi Life en een daling van 2,8 procent voor T&D Holdings. Multinationals hadden bovendien last van de dure yen, die als veilige haven wordt gezien in tijden van onrust. Honda verloor 3,3 procent, terwijl Sony en Panasonic tot 1,2 procent daalden.

Een juli-future voor een vat ruwe olie op de New York Mercantile Exchange sloot dinsdag 1,7 procent, ofwel 1,15 dollar, lager op 66,73 dollar. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen nog eens 0,2 procent lager. Saoedi-Arabië en Rusland besloten eind vorige week om de olieproductie te verhogen, na meer dan een jaar van terughoudendheid, hetgeen momenteel de olieprijzen onder druk zet.

De euro/dollar noteerde op 1,1562. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1543 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1551 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Groothandelsgebouwen heeft een verkoopovereenkomst met HighBrook Investors gesloten voor de verkoop van het Groot Handelsgebouw in Rotterdam, samen met de bezittingen en schulden. Rekening houdend met het dividend over 2017 komt de opbrengst uit op 56,76 per aandeel.

Aalberts neemt het Franse concern Protection Electrolytique des Métaux, ofwel PEM, over. De financiële details van de transactie werden niet vermeld. De overname zal rechtstreeks bijdragen aan de winst per aandeel en wordt gefinancierd uit bestaande kredietfaciliteiten.

Ease2pay heeft vanuit een grootaandeelhouder een overbruggingsfinanciering ter beschikking gesteld gekregen. Een bedrag werd niet bekend gemaakt.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde dinsdag 1,2 procent tot 2.689,86 punten, de Dow Jones index verloor 1,6 procent op 24.361,45 punten en de Nasdaq sloot 0,5 procent lager op 7.396,59 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.