(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting in het rood openen. Wall Street sloot maandagavond onder aanvoering van technologiefondsen lager, terwijl de beurzen in Azië vanochtend verdeeld noteren.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Maandag startte de hoofdgraadmeter van Beursplein 5 de handelsweek nog met een kleine winst van 0,1 procent op 540,84 punten.

De Amerikaanse president Donald Trump liet maandag tijdens beursuren op Wall Street weten dat hij nabeurs met een verklaring zou komen over de handel tussen Amerika en China. Beleggers vreesden dat dit geen goed nieuws zou worden en aandelen gaven direct terrein prijs. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 1,4 procent, als gevolg van onder meer stevige dalingen van de aandelen Apple en Amazon, met respectievelijk 2,7 en 3,2 procent.

Amerika gaat zoals verwacht nieuwe importtarieven doorvoeren van tien procent op Chinese goederen, met een onderliggende waarde van 200 miljard dollar. Daarnaast dreigde Trump dat het tarief bij het uitblijven van een bevredigende handelsovereenkomst met China richting het einde van het jaar zal worden verhoogd naar 25 procent. Tot slot meldde de president dat China vergeldingsacties maar beter achterwege kan laten, anders krijgen nog eens 267 miljard dollar aan geïmporteerde goederen uit China een importtarief aan de broek. In dit scenario zou de gehele Chinese export naar Amerika aan tarifering blootgesteld zijn.

“We zijn heel duidelijk geweest over het soort veranderingen dat moet worden doorgevoerd en we hebben China alle gelegenheid gegeven om ons eerlijker te behandelen,” zei Trump in de verklaring. Trump spreekt al langer zijn bezorgdheid uit over het forse Amerikaanse handelstekort met China. Daarnaast beschuldigt de president Chinese bedrijven van diefstal van Amerikaans intellectueel eigendom.

Analisten wijzen erop dat de aandacht nu zal verschuiven naar het antwoord van China op de aankondiging. Rodrigo Catril, een senior strateeg bij de National Australia Bank, merkte in een ochtendnotitie op dat China beperkt is in zijn vermogen om vergelijkbare tarieven op te leggen in volumetermen, maar het kan wel maatregelen opleggen die gericht zijn op het verstoren van de Amerikaanse toeleveringsketen voor op export gerichte technologie-producten [zoals iPhones]”.

Aziatische beleggers reageerden vanochtend ingetogen op het nieuwe hoofdstuk in het handelsconflict. De beurzen in Sydney en Hong Kong verloren een half tot een procent, terwijl de Shanghai Composite licht in het groen noteerde. In Japan, dat tot nu toe buiten schot is gebleven in het handelsconflict, koerste de beurs in Tokio zelfs ruim anderhalf procent hoger, na een feestdag maandag.

Een oktoberfuture voor een vat ruwe olie daalde maandag op de New York Mercantile Exchange fractioneel met 0,1 procent tot 68,91 dollar per vat. In de Aziatische handel vanochtend daalde de future met een half procent verder. Vorige week won de olieprijs evenwel nog 1,8 procent op weekbasis. De euro zat daarnaast in de lift ten opzichte de dollar. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,1693, ten opzichte van een stand van 1,1634 maandagochtend.

De beursagenda bevat vandaag geen noemenswaardige aandachtspunten.

Bedrijfsnieuws

Berenberg verlaagde het koersdoel voor Eurocommercial Properties van 42,00 euro naar 35,00 euro op basis van lagere vergelijkbare huurgroei, maar handhaafde het koopadvies.
Verder komt Air France-KLM mogelijk in beweging. Handelaar Bert van der Pol van Mijn-Effecten wees op een nieuwe koopaanbeveling van Berenberg voor het aandeel met een koersdoel van 10,50 euro.

Galapagos verhoogde zijn kapitaal als gevolg van de openbare aanbieding van American Depositary Shares. Het maatschappelijk kapitaal bedraagt nu 293.700.110,26 euro.

Gemalto gaat beveiligingsdiensten leveren aan de Amerikaanse staat Georgia. De digitale beveiliger sloot een contract waarmee het identiteitsbescherming van rijbewijzen zal verzorgen. Financiële details werden niet gemeld.

T. Rowe Price heeft een eerste belang in Takeaway.com gemeld. T. Rowe Price meldde een kapitaalbelang van 3,03 procent met een stemrecht van 2,98 procent.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,6 procent lager op 2.888,80 punten, terwijl de Dow Jones-index 0,4 procent prijsgaf op 26.062,12 punten. Techbeurs Nasdaq verloor zelfs 1,4 procent op 7.895,79 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.