(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag licht lager gesloten, ondanks oplopende koersen op Wall Street. De AEX verloor 0,3 procent op 516,29 punten.

“Wall Street laat wat herstel zien, maar de AEX-index wordt gedrukt door vier fondsen die de hoogste weging hebben in de index. Daarbij gaat het om Royal Dutch Shell, Unilever, ASML en ING. Bij elkaar maken ze meer dan 50 procent van de index uit”, constateerde vermogensbeheerder Stan Westerterp van JNVB. “Zij staan lager of licht in de plus. Galapagos, Signify en Altice laten wel flinke plussen zien, maar zij hebben een veel lagere weging. De onrust rond de markt is momenteel wat minder, maar de wolkjes aan de lucht zijn nog niet helemaal verdwenen”.

“Bij beleggen gaat het met name om de fundamenten van een bedrijf. Het draait om het langetermijnperspectief en niet om geopolitieke factoren. Dan is het goed om te zien dat drie Amerikaanse banken, Wells Fargo, Citigroup en JP Morgan, vanmiddag goede cijfers presenteerden. Dat biedt perspectief. Volgende week is een belangrijke week, want dan komt er een hausse aan kwartaalcijfers naar buiten”, aldus Westerterp.

In de loop van de ochtend kregen beleggers inzicht in de industriële productie in de eurozone in augustus. Daarnaast werd al bekend dat de Duitse inflatie in september uitkwam op 2,3 procent op jaarbasis. In augustus stegen de prijzen met 2,0 procent.

Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in oktober gedaald. De index voor het consumentenvertrouwen daalde van 100,1 in september naar 99,0 in oktober.

De euro/dollar noteerde op 1,1567. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1595 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond donderdag er nog een stand van 1,1554 op de borden.

De olieprijzen koersten tot 0,6 procent hoger. In een rapport van het Internationaal Energie Agentschap wordt verwacht dat de mondiale vraag naar olie zal minder sterk groeien dan aanvankelijk voorzien.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen zaten de grootste dalers van de afgelopen week nu in de lift. Altice, Signify, Vopak en Galapagos klommen allemaal tot 1,9 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell en Unilever noteerden daarentegen 0,6 procent in het rood. KPN verloor zelfs 4 procent.

ASML verloor 0,4 procent. Intel verkleinde het belang in ASML van ongeveer vijf naar drie procent. Volgens Bank of America meldde persbureau Bloomberg echter dat het oude belang iets meer dan één procent was, wat tot veel vragen leidde.

ArcelorMittal steeg 1,7 procent naar 24,61 euro. ING heeft vrijdag het koersdoel voor het staalbedrijf verhoogd van 28,00 naar 31,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Analist Stijn Demeester is van mening dat de markt te terughoudend is over de toekomstige winsten van de staalreus.

Vrijdag werd ook bekend dat ArcelorMittal een overeenkomst heeft bereikt met Liberty House over de verkoop van vier staalfabrieken in Tsjechië, Roemenië, Macedonië en Italië.

In de AMX steeg Besi 2,6 procent op 16,92 euro. Kepler Cheuvreux verhoogde het advies voor de toeleverancier voor de halfgeleiderindustrie van Houden naar Kopen. Analist Peter Olofsen besloot wel om zijn koersdoel te verlagen van 33,00 naar 24,00 euro, maar dat bood voorbeurs nog altijd een opwaarts potentieel van circa 45 procent.

Adyen won daarnaast 4,7 procent. Eurocommercial Properties werd 2,2 procent minder waard.

Onder de kleinere aandelen won Basic-Fit 4,5 procent en Wessanen 2,9 procent.

Kiadis Pharma verloor juist 8,4 procent. De biotechonderneming meldde weliswaar op schema te liggen voor de lancering van ATIR101 in de tweede helft van 2019, maar rekent wel op een vertraging voor het oordeel over het middel door comité van het Europees medicijnagentschap EMA. De aanvullende vragen van de Europese toezichthouder zijn wellicht een teleurstelling, maar algeheel is er weinig reden voor ongerustheid, zo stelden analisten van Jefferies.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones index stond vrijdag bij het sluiten van de Europese beurzen 0,6 procent in het groen op 25.212,83 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 0,9 procent in op 2.752,37 punten, terwijl techbeurs Nasdaq 1,5 procent hoger stond op 7.434,06 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Reacties