De olieprijzen zijn op maandag opnieuw sterk gedaald. Nieuwe lockdowns in Europa en een record aantal nieuwe Covid-19 besmettingen in de Verenigde Staten zorgen voor nog meer sombere vooruitzichten voor de vraag naar olie.

Brent Crude, de wereldwijde benchmark, noteerde op een gegeven moment aan een verlies van 5%. West Texas Intermediate, de Amerikaanse benchmark, daalde met 2,7% tot $34,82 per vat.

De beslissingen van de Europese regeringen om nieuwe strenge Covid-19 restricties op te leggen, wegen op het sentiment. Frankrijk, Duitsland en België leggen opnieuw nationale lockdowns op voor minstens enkele weken. Het Verenigd Koninkrijk kondigde dan weer een lockdown aan die tot 2 december zal aanhouden.

Deze vier landen consumeren iets meer dan 6% van de wereldwijde consumptie. Het is dus geen verrassing dat de wereldwijde oliemarkten negatief reageren op het nieuws van de lockdowns.

Economen vrezen dat de Europese economie in het vierde kwartaal weer zal krimpen, wat de vrees voor een nieuwe recessie doet ontstaan. Ondanks de recordgroei van het BBP in het derde kwartaal blijft de economie van de eurozone nog steeds 4% kleiner dan eind september vorig jaar.

Druk op OPEC

Naast de lockdowns zijn er nog andere zaken die voor bezorgdheden op de oliemarkt zorgen. Dit legt dan weer een grote druk op aan OPEC.

Oliehandelaren maken zich ook steeds meer zorgen over het overaanbod, waarbij de voorraden nog steeds erg hoog zijn en de productie op sommige plaatsen toeneemt.

De markt is op snelheid gepakt door het hernieuwde aanbod in Libië. Na een staakt-het-vuren tussen de twee strijdende partijen, steeg de export van het land van 100 000 vaten per dag naar 800 000 op dit moment.

Hiernaast zou ook de Iraanse export kunnen stijgen als Joe Biden de Amerikaanse presidentsverkiezingen op 3 november wint. Hij zou de sancties, die Trump aan het land oplegde, kunnen terugschroeven om zo het Iraanse kernwapenakkoord nieuw leven in te blazen.

Analisten verwachten dan ook dat OPEC en haar bondgenoten de bestaande plannen om de productie in januari met 2 miljoen vaten te verhogen, met enkele maanden zullen uitstellen.

Stephen Innes, strateeg bij Axi, stelt:

Door de hoge mate van angst en onzekerheid is er niet veel nodig om de olieprijzen snel te doen dalen.

Bron: CNN

Foto: iStock