De Brexit-stem was duidelijk, het vervolg verre van. De schokgolf na de stemming zorgt voor nog meer chaos. Terwijl de vorige maanden Brexit het modewoord was, lijkt dat nu stilaan Breturn te worden. De Britten blijven gewoon, daar liggen 3 mogelijke scenario’s voor klaar. Er circuleert al een petitie om een 2e referendum te organiseren. In dat referendum zou het ‘Leave’-kamp een meerderheid van 60% moeten halen bij een opkomst van minstens 75%. Er zijn al meer dan 4 miljoen Britten die deze petitie ondertekend hebben. Een poll van ‘The Independant’ toont aan dat 1,1 miljoen Britten die ‘Leave’ stemden daar nu al spijt van hebben. Dat is ruim 6 procent van de stemmen. De kans dat er effectief een Brexit komt steeg de laatste maanden, maar sinds de uitslag neemt de kans opnieuw af. Dit zijn de 3 scenario’s die momenteel op tafel liggen voor een Breturn.
# 1. Een 2e referendum
Het proces van een Brexit is tijdrovend en duurt minstens 2 jaar vooraleer het uitgevoerd kan worden. Alle relaties tussen Groot-Brittannië en Europa moeten opnieuw onderhandeld worden. De Britten beginnen de gevolgen van een Brexit nu pas echt te begrijpen. Er bestaat dus een kans dat er alsnog een 2e referendum komt waarbij de kans groot is dat een overgrote meerderheid zal instemmen om in de Europese Unie te blijven.
# 2. Nieuwe verkiezingen
Er komen ongetwijfeld nieuwe verkiezingen in Groot-Brittannië. Mogelijk worden die verkiezingen uitgeschreven vóór artikel 50 kan ingeroepen worden (dit is nodig om de exit in gang te zetten). Het is op dit moment koffiedik kijken wie dergelijke verkiezingen kan winnen aangezien de ‘Leave’ stemmen uit beide politieke partijen kwamen. Het is zelfs niet onbestaande dat er een pro-Europa partij op het voorplan treed. Die zou in een coalitie ervoor kunnen zorgen dat de beslissing wordt omgedraaid.
# 3. Een nieuw statuut zonder veel veranderingen
Uiteindelijk zal de uittreding maar zo groot zijn als de partijen onderhandelen. Het kan goed zijn dat er bijzonder weinig verandert aan het statuut van de Britten. Noorwegen heeft ook een speciaal statuut met Europa waarbij het toegang heeft tot het Europese economische blok in ruil voor vrijheid van arbeid en verschillende andere Europese regels. Groot-Brittannië kan ook evolueren naar een Noors model wat uiteindelijk niet veel zal verschillen met nu. De Britten zullen invloed op Europa verliezen, maar behalve voor diplomaten en politici zal er niet veel veranderen.