5488861895_79cbdfa5ef_b

Bij Slim Beleggen zijn we allemaal gebeten door de beleggingsmicrobe. Het zit in ons bloed, het zit in onze genen. Wij vinden beleggen bijzonder interessant en dat proberen we dan ook over te brengen op onze lezers. Je zou zelfs kunnen zeggen dat beleggen net als een Ferrari is … bijzonder flitsend en facinerend.

Wat moet je als belegger allemaal weten? Wat maakt dat beleggen (voor ons – en misschien ook voor jullie) zo fascinerend is?

Dit is wat wij geleerd hebben van onze Ferrari …

“Succesvol beleggen is een catastrofe vermijden”

Vroeger was beleggen enkel weggelegd voor een beperkte kring die toegang hadden tot informatie. Vandaag is informatie voor iedereen beschikbaar. Dit maakt dat iedereen succesvol kan beleggen. Het enige dat je moet doen is je hoofd erbij houden en catastrofes vermijden.

“De meeste fouten maken beleggers wanneer ze een marathon willen lopen in een uur”

De basis van beleggen is behoorlijk eenvoudig: bedrijven maken winst. Hoe meer winst, hoe hoger het de beurskoers … op lange termijn. Op korte termijn doet de beurs nooit wat je verwacht, maar op lange termijn volgt een beurskoers de evolutie van omzet – winst – cash flow – … In plaats van die winst het werk te laten doen, willen veel beleggers vooruit lopen op de feiten. Dat is veel moeilijker en daar maken veel beleggers de grootste fouten.

“Progressie gaat te traag om het op te merken, een terugval te snel om te negeren”

Een stijgende aandelenmarkt gaat traag en je merkt er niet zo heel veel van. Een dalende aandelenmarkt gaat snel, meestal te snel. Recessies komen in maanden, een herstel duurt jaren. Het kan jaren duren vooraleer een bedrijf winstgevend is, maar het kan van de ene op de andere dag failliet gaan. Negatieve emotie is sterker dan positieve emotie, het is dus belangrijk om de negatieve aspecten goed te beoordelen.

“De beste tijd ooit om te beleggen … is nu”

Beleggers vergeten al snel hoe goed ze het vandaag hebben. Er was nog nooit zo veel toegang tot informatie. Aandelen kopen en verkopen was nog nooit zo gemakkelijk. En de kosten om te beleggen waren nog nooit zo laag. Beleggen is de beste manier om een vermogen op te bouwen. Begin er nu aan.