Niet Bill Gates, maar deze Spanjaard is nu de rijkste man ter wereld.

Amancio Ortega rijkste man ter wereld

Bill Gates staat al jaren bovenaan de lijst van rijkste mannen ter wereld. Bloomberg schatte zijn vermogen recent nog op $90 miljard. Forbes schat zijn vermogen echter ‘maar’ op $78,6 miljard. Hiermee is hij niet meer de rijkste. Die eer is volgens Forbes nu weggelegd voor Amancio Ortega.

Amancio Ortega is de Spaanse miljardair achter Inditex, het moederbedrijf dat onder andere Zara, Massimo Dutti en Pull&Bear huisvest. Dankzij de stijging van het aandeel Inditex schat Forbes het vermogen van Ortega nu op $79,5 miljard, een miljard meer dan Bill Gates.

Ortega is de zoon van een treinarbeider in La Coruña. Hij begon zijn carrière als winkelbediende in zijn geboortestad. Daarna opende hij zijn eigen winkel. Hij begon met minder dan €100. Samen met zijn vrouw Rosalia Mera fabriceerde hij lingerie, pyjama’s en nachtjaponnen in hun woonkamer.

In 1975 opende het koppel de eerste Zara-winkel; 8 jaar later waren er al 9 winkels over heel Spanje. Sindsdien groeit het imperium van Ortega alleen maar sneller.

Inditex

In tegenstelling tot veel andere retailers maakt Zara weinig gebruik van reclame. In plaats van geld te spenderen aan advertenties gebruikt Zara zijn geld om de winkelketen zo efficiënt mogelijk te maken. Dat maakt Zara zo bijzonder.

Terwijl andere bedrijven maanden nodig hebben om kledij te ontwerpen en in de winkel te krijgen, realiseert Zara dat in een tijdspanne van enkele weken. Zo behoudt Zara een grote voorsprong op andere modeketens en liggen de kosten lager. In 2001 ging Inditex naar de beurs. Armancio Ortega had toen een vermogen van $6,6 miljard, Bill Gates was toen $58,7 miljard waard.

De Spanjaard, die amper in de media komt, is dus een van de meest succesvolle zakenmensen van deze eeuw.

Bron: Forbes