faber marc Marc Faber liet weer van zich horen in een opmerkelijk TV interview op Bloomberg. De uitgever van de populaire nieuwsbrief Gloom, Boom & Doom Report, had een uitgesproken mening over de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen. Hij is geen fan van beide kandidaten, maar als hij moet kiezen is Trump een betere kandidaat, omdat ‘Clinton de wereld gaat vernietigen’. Marc Faber staat bekend om zijn uitgesproken meningen over de financiële markten, de economie, politiek, … Hij is daarom een graag geziene gast op financiële TV shows. Zo verschijnt hij vaak op CNBC, en is hij een veel gevraagde commentator op Bloomberg TV. Zo ook deze week, waar hij gevraagd werd naar zijn mening over de globale economie en de gang van zaken op de internationale markten.

Ze hadden de vorige crisissen hun gang moeten laten gaan, die lossen het probleem dan vanzelf op. Nu krijg je alleen maar meer van hetzelfde. Meer stimulans, meer monetaire ingrijpen, meer schulden…

Faber staat bekend om zijn kritische blik op het financiële systeem, en dat was in dit interview weer niet anders. Er werd Faber gevraagd naar zijn mening over een recente uitspraak van Christine Lagarde, topvrouw bij het IMF. Ze kaartte aan dat ‘de wereld slechter af zou zijn als er geen negatieve rentes waren geweest’ in bepaalde delen van de wereld. Voor Faber is dit allemaal prietpraat. Ze blijven rond de hete brij draaien, met hun Keynesiaans stimuleringsbeleid. Niet meer, maar minder ingrijpen zal de wereldeconomie helpen. Ze hadden de vorige crisissen hun gang moeten laten gaan, die lossen het probleem dan vanzelf op. Nu krijg je alleen maar meer van hetzelfde. Meer stimulans, meer monetaire ingrijpen, meer schulden. En op zich hoeven schulden geen probleem te vormen, volgens Faber, maar dan moeten het productieve schulden zijn. Om een fabriek te bouwen, bijvoorbeeld. Vandaag creëert men hoofdzakelijk onproductieve schulden. Dit zijn schulden om andere schulden op te vangen en (deels) af te lossen. Een straatje zonder eind, zeg maar. Voor Faber moest dit roer al lange tijd om, maar helaas blijven beleidsmakers met dezelfde riemen roeien. Faber gelooft ook niet dat er snel een einde gaat komen aan dit proces. Centrale bankiers verzinnen altijd wel nieuwe methodes om het systeem te overspoelen met nieuwe liquiditeiten. Negatieve rentes, QE, … zelfs helikoptergeld staat in de wachtrij. Iedereen een gratis cheque met geld, waarom niet, toch?! Het zijn allemaal doekjes tegen het bloeden, maar het stopt het bloeden nooit. En dat is ook meteen de kern van het probleem.

Miss Yellen zal uiteindelijk ook naar negatieve rentes grijpen. Ik geloof dat er een kans is dat Amerika dezelfde weg inslaat als Europa en Japan.

Voor Faber zijn er niet veel uitwegen in dit financiële systeem, behalve hard assets. Fysieke activa, zoals goud of vastgoed, maar ook bijvoorbeeld aandelen. Liefst goedkope aandelen. Die zijn vandaag te vinden in Brazilië of Rusland, aldus Faber. Hij is koper van deze regio’s op de beurs. Toch is Faber ook koper van Amerikaanse schuld. Een opmerkelijke stelling, gezien zijn visie op de wereld. Maar volgens Faber zijn Amerikaanse obligaties wel koopwaardig, omdat de rente in de VS erg hoog staat versus de tegenpolen in Europa en Azië (Japan). Daarom verkiest hij US Treasuries, omdat hier nog behoorlijk wat winstrendement zit, want ‘Miss Yellen zal uiteindelijk ook naar negatieve rentes grijpen’. Met die wetenschap in het achterhoofd, valt er inderdaad nog heel wat rendement te halen. Over de Amerikaanse presidentsverkiezingen is hij kort. Van Trump is hij niet meteen een fan, maar hij zou wel voor hem kiezen als hij de presidentskandidaat voor de Republikeinen wordt. Want ‘alles is beter dan Clinton, die zal de wereld vernietigen’, om het in de gevleugelde woorden van Faber te stellen. Trump zal enkel de VS de grond in boren, en dat op zich is misschien nog niet zo’n slecht idee, uiteindelijk. Wat is jouw mening? Reageren kan nu via het nieuwe reactieforum Disqus! Laat je stem horen…