marc faber Voor Marc Faber, de uitgever van de Gloom, Boom & Doom Report, is Brexit het perfecte excuus voor de Federal Reserve om de rente niet te verhogen en QE4 op te starten. “We zitten op de Titanic maar de boottocht is hoe dan ook nog niet ten einde.” Voor de vaak gevraagde spreker blijft goud een absolute must. Eind 2014 begon de wereldeconomie te verzwakken en de sterke prestatie van overheidsobligaties in de VS en in Europa hebben dit de voorbije jaren in de verf gezet, zegt Faber. De voorbije 12 maanden zijn Amerikaanse Treasuries met een langere looptijd met 20% gestegen. “Deze neerwaartse beweging kan verder worden aangewakkerd door de Brexit-stemming maar concluderen dat dit slecht is voor de aandelenmarkten is kort door de bocht.” “Brexit, dat eigenlijk fundamenteel niet veel verandert, zal een perfect excuus bieden voor de Federal Reserve om de rente niet te verhogen en om QE4 op te starten. Daarna kunnen andere centrale banken op de kar springen en extra verruimende maatregelen aankondigen zoals het drukken van geld. De wereldeconomie kan nog verder afglijden maar de aandelenmarkten kunnen hier garen bij spinnen. Er zijn nog steeds tal van opportuniteiten.”

We zitten vandaag op de Titanic maar het zal nog even duren vooraleer de boot zinkt, dus we kunnen er dan maar beter het beste van maken.

Faber blijft voor goud kiezen

Voor de lange termijn blijft Marc Faber fysiek goud aanhouden in een kluis en in zijn tuin. “Ik hou ook goudmijnaandelen aan. Die hebben nog steeds potentieel ondanks de sterke prestatie van de voorbije zes maanden.” Hij raadt ook een goud ETF aan zoals de Market Vectors Gold Miners ETF. “Goud blijft voor mij de sterkste munt die er vandaag bestaat. Hoe grote munten op langere termijn het zullen doen, is moeilijk te zeggen omdat ze allemaal zo gemanipuleerd worden.” gold vex