Marine Le Pen

Make France Great Again, het zou de slogan kunnen zijn van de verkiezingscampagne van Marine Le Pen van het Franse Front National. Indien zij het schopt tot president van Frankrijk, staat Europa voor een grote verandering. Le Pen wil namelijk terug naar de nationale munten.

Naast de introductie van een nieuwe nationale munt, wil Le Pen de onafhankelijkheid van de centrale banken terugdraaien en wil ze geld printen om sociale uitgaven en investeringen te financieren. De eerste ronde van de verkiezingen vinden plaats op 23 april. Het belooft alvast spannend te worden.

De toekomst van Europa hangt opnieuw aan een zijden draadje. De dreiging komt niet alleen uit Frankrijk maar ook uit Italië. Zelfs een herverkiezing van Merkel in Duitsland lijkt geen zekerheid meer.

Europa davert opnieuw

Waarnemers verwachten dat Le Pen het goed zal doen tijdens de eerste verkiezingsronde, maar betwijfelen of zij in de 2e beslissende ronde, 2 weken later, ook nog steeds het laken naar haar toe kan trekken.

Indien ze verkozen wordt tot President van Frankrijk, zal ze in ieder geval een Europese top samenroepen met de vraag om samen een plan op te stellen om de euro te vervangen. De euro zou vervangen worden door een mandje van andere nationale munten, zoals voor de creatie van de euromunt.

De Nieuwe Franse Frank

Frankrijk zou beloven dat de ‘nieuwe Franse Frank’ maximaal 20% zal afwijken van het mandje andere munten, al zou in praktijk zelfs de richtlijn van 10% aangehouden worden. Indien andere landen niet akkoord gaan met dit voorstel, zou ze de ‘nieuwe Franse Frank’ vrij laten fluctueren.

De Franse centrale bank zou onder supervisie komen van het Franse parlement en zou ieder jaar 5% van de totale geldhoeveelheid geld kunnen printen uit het niets. Dit is vergelijkbaar met wat de ECB nu op Europees niveau doet. In het plan van Le Pen zou inflatie onder controle blijven rond 3% per jaar.

Bron: Bloomberg