1024px-Mario_Draghi_World_Economic_Forum_2013

De globale centrale banken hebben de laatste jaren hun beleid kunnen rechtvaardigen door het afwenden van een nieuwe financiële crisis. De honderden miljarden die werden ‘geprint’ uit het niets, hebben het banksysteem recht gehouden. Maar nu hebben ze een zondebok gevonden die ze kunnen gebruiken voor een nieuwe crisis: Trump.

Vooral in Europa zitten de banken nog met enorm veel slechte leningen op de balansen. Enkel met het getover van de centrale banken bleven de banken overeind. Maar die slechte leningen moeten nog opgekuist worden. Volgens Zerohedge kan dat enkel met een nieuwe crisis zodat de belastingbetaler ervoor kan opdraaien.

En de zondebok zal Donald J. Trump worden.

Trump gaf direct na zijn intrek in het Witte Huis te kennen dat hij de regulering van de banksector opnieuw wil versoepelen. Dat is volgens Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zeer gevaarlijk. Het zijn volgens hem juist die strenge regels die ervoor zorgen dat een nieuwe crisis kan uitblijven.

Zo zei Draghi voor het Europese Parlement:

“The last thing we need at this point in time is the relaxation of regulation. The idea of repeating the conditions that were in place before the crisis is something that is very worrisome.”

Centrale Banken blijven geld printen uit het niets

Natuurlijk zal Draghi niet snel in eigen boezem kijken. Wat daar te vinden is, tart nog steeds alle verbeelding. Zo staat er ondertussen 3.720 miljard euro aan obligaties op de balans van de ECB, goed voor 36% van het bbp van de eurozone.

Balans ECB

Sinds de financiële crisis hebben centrale banken over heel de wereld meer dan 14.000 miljard dollar geld geprint met een vinger op de knop. Dit ‘geld’ zwerft nog steeds over heel de wereld waar het volgens de centrale banken nog steeds geen bubbels vormt. Enkel in de Verenigde Staten is het printen gestopt. De ECB koopt nog steeds 0,3% van alle uitstaande Europese bedrijfsobligaties op … per week.

Gelukkig dat er nu een zondebok is, in de vorm van Donald Trump – aldus Zerohedge.