M Zuckerberg en P Chan

Facebook CEO Mark Zuckerberg en zijn vrouw Priscilla Chan zijn van plan om de komende jaren $3 miljard te investeren in onderzoek en ontwikkeling om de wereld beter te maken. Ze geloven erin dat door wetenschap alle ziektes bestreden kunnen worden.

Bij de geboorte van hun dochter liet het koppel al weten dat ze 99% van hun vermogen – toen geschat op $45 miljard – zullen schenken aan de Chan Zuckerberg Initiative, een liefdadigheidsorganisatie. Deze organisatie krijgt nu $3 miljard voor onderzoek naar het genezen van alle ziektes.

Eerder investeerde de Chan Zuckerberg Initiative al in een Afrikaanse coding startup Andela and Byju en een Indiase onderwijs startup die kinderen wiskunde en wetenschap aanleert via een app.

Zuckerberg en Chan geloven erin dat het mogelijk is om alle ziektes te genezen binnen het leven van hun dochter. Via hun liefdadigheidsorganisatie zijn ze bezig om een team van wereldklasse bij elkaar te krijgen. Het eerste deel van hun investering, zo’n $600 miljoen, gaat naar een onderzoekscentrum in San Francisco dat samenwerkt met Stanford en Berkeley. Aan het hoofd staat de bekende neurobioloog Cori Bargmann.

Ook Bill Gates was aanwezig bij de aankondiging. Gates zelf schonk in zijn leven al meer dan $30 miljard aan zijn liefdadigheidsinstelling Bill & Melinda Gates Foundation. Deze instelling werkt vooral rond het verminderen van honger, ziekte en armoede in de wereld.

Zowel Zuckerberg als Gates zijn het erover eens dat de wereld meer wetenschap nodig heeft. De wetenschap rond medicijnen is nog maar een eeuw oud en er kan nog ontzettend veel progressie gemaakt worden. Zo kan er nog geïnvesteerd worden om ziektes beter te begrijpen, in artificiële intelligentie om ons brein beter te begrijpen of in de monitoring van ons bloed om ziektes sneller op te sporen.

In eerste instantie zal Zuckerberg meehelpen aan het creëren van infrastructuur die nodig is om later ziektes efficiënt te bestrijden.

Bron: Bloomberg + B.I.