trump

President Trump lijkt de afgelopen twee weken in heel wat opzichten compleet veranderd te zijn. Terwijl de miljonair maanden geleden nog liet weten dat Obama zijn handen niet moest branden aan het conflict in Syrië, besloot Trump zelf om een raket af te vuren op een Syrische militaire basis. Daarnaast lopen de spanningen tussen de VS en Noord-Korea ook steeds verder op.

We zouden dus mogen verwachten dat de markten zich op dit moment voornamelijk zorgen maken over de geopolitieke spanningen in de wereld. Toch zijn de Amerikaanse beleggers verrassend genoeg bezig met de spanningen die er plaatsvinden binnen de eigen landsgrenzen. De afgelopen weken is namelijk duidelijk geworden dat Trump in niet alle situaties op de steun van de Republikeinen kan rekenen.

Markten maakten zich nog nooit zo erg zorgen

Trump belooft al maandenlang dat er drastische maatregelen zullen worden doorgevoerd binnen het Amerikaanse belastingstelsel. Ook de infrastructuur kon rekenen op een flinke impuls van de nieuwe president van de VS. Maar, over beide aspecten wordt er op dit moment getwijfeld of Trump daadwerkelijk gaat zorgen voor een ‘revolutie’.

angst-binnenland-vs

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat de Amerikaanse beleggers zich grote zorgen maken over de binnenlandse spanningen. De zogenoemde ‘Partisan Conflict Index’ is recent op de hoogste stand uitgekomen sinds het jaar 1980. Wat dat betreft valt de correctie van de afgelopen tijd nog wel mee.