De meest recente economische cijfers in de Verenigde Staten tonen aan dat het herstel zich gestaag doorzet. Mitch McConnell, meerderheidsleider van de Amerikaanse Senaat, zei op vrijdag dat deze economische cijfers aantonen dat er nood is aan een kleiner stimuluspakket.

De Republikeinse senator verklaarde op een persconferentie in Kentucky dat de daling van de werkloosheid tot 6,9%, gecombineerd met recent bewijs van de algemene economische groei wijzen op een fors herstel van de Amerikaanse economie.

Volgens McConnell is het dan ook niet verstandig om er nog een groot economisch stimuluspakket van $3 biljoen tegenaan te gooien om de gevolgen van de Covid-19 pandemie op te vangen.

Hij stelt:

Het is meer gepast om de economie te ondersteunen met een kleiner stimuluspakket.

Democraten zijn niet akkoord

De vraag van McConnell naar een kleinere stimulus werd echter snel verworpen door voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, een Democraat. Zij werkt al maanden om een overeenkomst te vinden over een pakket van $2 biljoen met Minister van Financiën Steven Mnuchin.

Republikeinen in de Senaat, die zich verzetten tegen een groot pakket, zijn er al tweemaal niet in geslaagd om een overeenkomst te vinden over een pakket ter waarde van $500 miljard, als gevolg van de oppositie van de Democraten.

Pelosi stond erop dat de overeenkomst effectieve steun voor het testen en de ontwikkeling van vaccins moet omvatten, evenals hulp aan de staat en lokale overheden. Trump en zijn Republikeinse bondgenoten hebben zich steeds verzet tegen deze eisen.

Nancy Pelosi stelt:

Het idee van McConnell spreekt me helemaal niet aan. Het is niet het juiste ding om te doen.

Bron: Reuters

Foto: iStock