(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag na een volatiele dag opnieuw beduidend hoger gesloten, voortbordurend op de sterke rally van dinsdag. 

De AEX eindigde 3 procent hoger op 475,40 punten, de Midkap-index steeg 2,3 procent en de Smallcaps konden 3,6 procent bijschrijven.

Er lag weer een flink gat tussen de hoogste en laagste stand van de AEX woensdag, zei vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

De opening was volgens hem “veel te sterk”, gestuwd door de positieve futures op Wall Street, waarna de koersen weer terugzakten van 482 tot 455 punten. “De swing blijft groot”, zei Vermeulen.

orné van Zeijl meende dat de schommelingen werden veroorzaakt doordat beleggers achter een ingezette beweging aanliepen en waren er geen fundamentele redenen voor de stijging en daling.

In de namiddag begon de beurs te normaliseren en dat was hard nodig ook, zei Vermeulen. De markt heeft volgens hem rust nodig. Als de Europese Centrale  Bank volgende week zijn opkoopprogramma in werking stelt, zal dat ook een stabiliserende invloed hebben, verwacht de vermogensbeheerder.

Of de huidige niveaus kunnen worden vastgehouden, is de vraag. “Shell heeft het de afgelopen twee dagen natuurlijk fantastisch gedaan”, zei Vermeulen. “We hebben ze gekocht rond 11 euro en ze staan nu weer rond 16 euro. Maar de olieprijs is nog steeds laag.”

En de coronacrisis is nog lang niet voorbij. “We zitten er nog midden in. Je moet niet denken dat het nu over is”, aldus Vermeulen. Hij hoopt dat volgende week een piek zichtbaar wordt van de pandemie in Nederland en gaat ervan uit dat na één tot twee maanden het ergste achter de rug zal zijn. Vervolgens zal de schade aan de economie moeten worden opgemaakt.

Er doen schrikbarende prognoses de ronde, zoals een aantal van 46 miljoen werklozen in de Verenigde Staten door de economische schok. “Dat herstelt zich wel weer, maar de economie krijgt wel een tik”, aldus de vermogensbeheerder.
 
Beleggers verwerkten woensdag het nieuws dat de Amerikaanse Senaat vannacht een akkoord bereikte over een noodpakket van 2 biljoen dollar, of ongeveer 10 procent van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Dit zou volgens ING overeenstemmen met economische steun gedurende een periode van zes weken. Of het land na die tijd weer op volle toeren draait, zoals de president Donald Trump zegt te hopen, is de vraag volgens investment manager Simon Wiersma van ING.
 
De Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu wees er woensdag op dat het aantal patiënten in Nederland dat dagelijks wordt opgenomen in het ziekenhuis met een coronavirusbesmetting al een paar dagen aan het afnemen is. Dat zei directeur Jaap van Dissel van de RIVM woensdag in de Tweede Kamer.

Economen en beleggers verwachten in de komende dagen en weken flink slechtere economische cijfers. Dinsdag liet een reeks Europese samengestelde inkoopmanagersindices al een dramatische val in economische activiteit zien.

Vanochtend werd bekend dat de Ifo-index voor het ondernemersklimaat in Duitsland in maart nog verder onder druk is komen te staan dan in een voorlopige meting werd gemeld. De samengestelde index voor het Duitse ondernemersklimaat voor de industrie en de handel is deze maand gedaald van 96,0 in februari naar 86,1. Een voorlopige raming wees nog op 87,7.

In de namiddag bleken de olievoorraden in de VS te zijn gestegen in de afgelopen week, maar minder sterk dan verwacht. De orders voor duurzame goederen waren in februari 1,2 procent hoger dan een maand eerder.
 
De euro/dollar noteerde op 1,0835. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,0793 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,0785 op de borden.

De olieprijzen daalden tot 1,6 procent.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdfondsen waren Galapagos en RELX de grote winnaars met koerswinsten van 10 en 8 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell sloot 7,4 procent hoger, na een nog veel grotere koersspurt op dinsdag. 

Unibail-Rodamco-Westfield moest de rode lantaarn dragen met een verlies van niet minder dan 12 procent. Het vastgoedfonds trok eerder deze week de verwachtingen voor 2020 in en schrapte het slotdividend. Berenberg verlaagde woensdag nog eens het koersdoel.

Bij de Midkappers schoot Basic-Fit 31 procent omhoog. De uitbater van fitnessclubs stond eerder nog onder druk, nadat werd besloten om alle clubs te sluiten vanwege het coronavirus. Ook werden de uitbreidingsplannen tijdelijk in de ijskast gezet.

Altice Europe, dat eerder op de dag nog een plus van 15 procent noteerde  na publicatie van de jaarcijfers, sloot vrijwel vlak. Volgens Credit Suisse overtrof de kabelaar de verwachtingen in het vierde kwartaal. “Op korte termijn zullen de resultaten een steun in de rug zijn voor de kabelaar, nu het bedrijf op koers lijkt om het herstel door te zetten“, aldus de analisten.

Onder de kleinere aandelen werd NIBC 28 procent meer waard, op 7,30 euro. Dinsdag maakte de bank bekend dat de overname door Blackstone nog steeds doorgaat. Het aandeel wordt al geruime tijd fors goedkoper verhandeld dan het overnamebod.

Avantium maakte een koerssprong van 18 procent na cijfers. Volgens ING presteerde de fabrikant van grondstoffen voor hernieuwbaar plastic in 2019 flink beter dan verwacht.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse aandelenbeurzen stond rond sluitingstijd op het Damrak hoger. De S&P500 index steeg 1,9 procent, de Dow Jones-index stond 3,7 procent hoger en de Nasdaq steeg 0,7 procent.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.