Rijke mensen niet rijk

Waarom wil jij rijk worden? Het is een vraag waar veel te weinig mensen bij stil staan. Miljonairs willen vooral financiële onafhankelijkheid. En dat heeft niets met een getal te maken. Mensen met €1 miljoen op hun bankrekening voelen zich niet rijk. De meerderheid voelt zich pas rijk vanaf €5 miljoen.

€5 miljoen is het nieuwe €1 miljoen.

Volgens een onderzoek van UBS voelt slechts 28% van de miljonairs met een vermogen tussen €1 en €5 miljoen zich rijk. Bij een vermogen boven €5 miljoen is dat 60%.  Slechts 16% zegt zich rijk te voelen wanneer er een bepaald getal op de bankrekening staat. Rijk worden is vooral een kwestie van financiële onafhankelijkheid.

En financiële onafhankelijkheid is een kwestie van levensstijl. De een kan financieel onafhankelijk worden met een inkomen van €50.000 per jaar, de andere heeft daar €200.000 per jaar voor nodig.

Wat rijke mensen wel onderscheid van de rest is dat ze hun vermogen beschermen tegen onverwachte tegenvallers: een aandelencrash, zware kosten, verlies van je werk, … 2/3 van de miljonairs bouwt zijn vermogen zo op dat ze financieel onafhankelijk blijven, ook bij onverwachte tegenvallers.

Je kan financiële onafhankelijkheid opbouwen in 6 stappen.

# 1. Begin met een klein noodfonds

Een noodfonds moet onverwachte kosten kunnen opvangen zodat je niet aan je spaargeld moet komen of geld moet lenen. Een noodfonds van €500 à €1.000 is in de meeste gevallen genoeg om mee te beginnen. Gebruik dit geld wel enkel in noodgevallen.

# 2. Slechte schulden afbetalen

Schulden met een hoge rentevoet betaal je liefst zo snel mogelijk af. Schulden op je kredietkaart kosten bijvoorbeeld heel veel geld. Door dit zo snel mogelijk af te betalen, creëer je financiële ruimte in je budget. Hoge schulden afbetalen is de beste belegging die je kan doen.

# 3. Beperk je vast kosten

Vast kosten komen iedere maand terug, maar de meeste zijn wel noodzakelijk. Zoek naar de goedkoopste manier om deze kosten te betalen, je kan er ontzettend veel geld mee besparen.

# 4. Zorg voor verzekeringen

Verzekeringen zijn een noodzakelijk kwaad. In de meeste gevallen heb je ze niet nodig en lijkt het ‘verloren geld’. Maar wanneer je ze wel nodig hebt, ben je blij dat je verzekerd bent. Zonder goede verzekering kan een noodlot je hele financiële huishouden onderuit halen.

# 5. Bouw je noodfonds uit

Eens je slechte schulden afbetaald zijn en je financieel huishouden in orde is, kan je beginnen met je noodfonds uit te breiden. Een grotere buffer aanleggen kan nooit kwaad. Een volstort noodfonds moet 3 tot 6 maanden kosten kunnen overbruggen in het geval alle inkomsten zouden wegvallen.

# 6. Creëer meerdere inkomstenbronnen

De meeste rijke mensen zijn ook niet afhankelijk van 1 soort inkomsten. Je kan nu beginnen investeren in je toekomst. Je kan extra inkomsten creëren door te beleggen in aandelen, obligaties, vastgoed, … of je kan via een eigen bedrijfje een 2e job opstarten.

Bron: Time Money