Bij jongeren ligt de wereld aan hun voeten. Ze denken dan ook altijd dat het deze keer anders is en dat er niets fout kan lopen. Wat weet de oude garde nu van nieuwe dingen. Tot het verkeerd loopt natuurlijk. Dan hebben ze het niet zien aankomen. Voor veel ervaren beleggers klinkt dit ook bekend in de oren. De meeste mensen hebben dit meegemaakt. Het hoort bij het groeiproces. Maar als je bepaalde dingen kan uitsluiten, geef je jezelf een voorsprong die anderen nooit meer inhalen.

Als jonge belegger maak je fouten. Beleggen is een leerproces en een ontdekkingstocht. Die tocht kan echter heel wat geld kosten als je niet goed oplet. Daarom dat het belangrijk is om te luisteren naar de mensen die heel het leerproces al hebben doorlopen. Dit zijn de tips die een meester belegger aan zijn eigen jongere versie zou geven zodat hij de grootste fouten uit zijn carrière had kunnen vermijden.

Knoop het goed in je oren wil je veel geld verdienen met aandelen.

# 1. Kleine bedragen brengen wél veel geld op

Een klein bedrag brengt op lange termijn meer geld op dan een groot bedrag op korte termijn. Dit komt door de kracht van samengestelde interest, door Albert Einstein het 8e wereldwonder genoemd. Stel dat je €5.000 investeert dat jaarlijks 10% opbrengt – het lange termijn gemiddelde van de aandelenbeurs inclusief dividend.

Als je deze investering zijn werk laat doen doorheen de toppen en dalen van de markt, dan is die €5.000 na 20 jaar €33.000 waard. Aan een gemiddelde opbrengst van 10% per jaar verdubbelt de waarde ervan om de 8 jaar.

# 2. Geduld is een mooi deugd, zeker op de aandelenmarkt

Als jonge belegger komen er veel opportuniteiten op je af. Dikwijls koop en verkoop je op regelmatige tijdstippen. Kom je een nieuwe aandelentip tegen, dan verkoop je een andere positie om met de nieuwe trend mee te zijn. Vooral op kleinere bedragen heeft dit een grote impact. Je betaalt niet alleen veel meer transactiekosten, je mist dikwijls het grootste deel van het rendement.

Jonge beleggers hebben dikwijls ook het enthousiasme om de volledig portefeuille te beleggen en geen cash geld aan te houden. Dit betekent dat je toekomstig rendement van ene positie moet opofferen wil je profiteren van het mogelijke rendement van een andere positie.  Uiteindelijk blijkt steeds dat de grootste rendementen behaalt worden door zo weinig mogelijk te handelen.

# 3. Betaal zo veel mogelijk kosten

We leven in een tijdperk waar de handel in financiële activa steeds goedkoper wordt. Aandelenbrokers vechten om de laagste commissiekosten, uitgevers van ETFs maken de kostprijs van het fondsen zo goed als nihil, handel is cryptomunten is bijzonder goedkoop en soms bijna gratis, … Op het eerste zicht lijkt dat een zeer goede evolutie. Maar lage kosten zorgt er ook voor dat beleggers veel meer gaan handelen. Waarom niet iedere week aandelen/cryptomunten kopen en verkopen als het toch bijna niets kost?

Omdat je dan gaat gokken en niet al te veel meer gaat nadenken over wat je koopt en verkoopt. Een veel betere strategie is om zo veel mogelijk kosten te betalen. Wanneer de kosten hoog liggen, denk je veel meer op lange termijn. Beleggen met een visie op lange termijn is in de meeste gevallen veel succesvoller dan de korte termijn acties.

Bron: Time Money

Foto Credit: iStock

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

NIEUW: Slim Beleggen – Het boek!

Vandaag presenteren met de nodige trots, ons eerste boek, met de ondubbelzinnige titel ‘Slim Beleggen’. De auteur van dienst, is tevens de oprichter van Slim Beleggen: Nico Pantelis. Via de methode van een kookboek, schrijft Nico Pantelis gerechten voor ieder type belegger. Van beginnend en onervaren, tot de beste experts. Van dagelijkse kost, tot een sterrenmenu. Wie kan leren koken, kan ook leren beleggen.

Bestel hier uw versie van ‘Slim Beleggen’ – Het Boek