trump

Donald Trump liet tijdens zijn verkiezingscampagne al meermaals weten dat de Mexicanen moesten gaan oppassen, want onder zijn hoede zou Amerika er heel anders gaan uitzien. Sommige Amerikanen hadden gehoopt dat Trump wat milder zou worden nu hij daadwerkelijk de nieuwe Amerikaanse president van Amerika is geworden. Maar, Trump heeft de afgelopen tijd het tegendeel bewezen.

Zo bedreigde Trump onlangs nog autofabrikanten Toyota en General Motors, omdat beide fabrikanten van plan zijn om een deel van de productie naar Mexico te verplaatsen. Daarnaast draaide automerk Ford nog onlangs een investering in een Mexicaanse autofabriek terug.

Trump heeft invloed op deze Mexicaanse sector

mexicaanse-sector

Volgens Neil Shearing, econoom bij Capital Economics, loopt de Mexicaanse autosector het grootste gevaar nu Trump de nieuwe president van Amerika is. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Capital Economics, is ook te zien dat deze sector verreweg qua waarde het meeste exporteert naar de Verenigde Staten.

Shearing laat weten dat deze sector ruim 25% inneemt van de totale Mexicaanse export. Met name levert Mexico veelvuldig halffabricaten naar het Amerikaanse vasteland. Aangezien het feit dat Trump met name de productie binnen de eigen landsgrenzen wil gaan houden, kunt u deze Mexicaanse sector wellicht beter vermijden.