Volgens Microsoft topman Brad Smith zijn de overheden medeverantwoordelijk voor de enorme impact van de cyberaanval afgelopen weekend. De overheden weten waar het internet kwetsbaar is. Ze willen daar zelf gebruik van maken. Maar deze kwetsbaarheden zorgen nu voor onschuldige slachtoffers. Deze aanval zou dan ook een wake-up call moeten zijn.

De ransomware werd voor het eerst afgelopen vrijdag opgemerkt en infecteerde al meer dan 200.000 computers in 150 landen. De slachtoffers werden gedwongen om losgeld te betalen in de vorm van bitcoins om hun computer terug operationeel te krijgen. Vooral kleine bedrijven maar ook ziekenhuizen werden getroffen.

Ontvang elke dag het belangrijkste nieuws rechtstreeks in je mailbox

De WannaCry software kan heel snel viraal gaan omdat het niet direct een bepaalde actie vereist van de getroffen computergebruikers. Je moet niet op een link klikken of een bestand downloaden om het virus te activeren. De software verspreidt zich automatisch via file-sharing systemen.

Overheden weten waar het internet kwetsbaar is

WannaCry gebruikt een kwetsbaarheid in oude systemen van Windows. Dit kwetsbaar onderdeel werd eerder al ontdekt en gebruikt door het Amerikaanse NSA als een cyberwapen.

Microsoft president Brad Smith schrijft in zijn blog dat het uitbuiten van dergelijke zwaktes door de overheden een groot probleem vormt. Overheden kennen de achterpoortjes van het internet en dat zorgt er nu voor dat er zich een kwaadaardig virus kan verspreiden over heel de wereld.

Smith roept dan ook op om deze aanval te zien als een wake-up call. Overheden moeten de zwaktes op het internet zien als echte wapens. Ze moeten dezelfde regels toepassen op cybercrime als op fysieke wapens in de echte wereld.

Overheden zouden de kwetsbare achterpoortjes van het internet beter rapporteren in plaats van ze zelf te willen gebruiken en het gevaar lopen dat deze informatie in verkeerde handen terecht komt.

Bron: CNBC

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)